7 februari 2018

Waarschuwing voor phishingmails naar aanleiding van DDoS-aanvallen

Crimineel achter een laptop

Eind januari lagen meerdere Nederlandse banken en overheidsinstellingen plat vanwege heftige DDoS-aanvallen. Criminelen namen onder andere ING, ABN Amro, Rabobank en DigiD onder vuur, waardoor deze diensten enige tijd niet beschikbaar waren. Behalve dat dit ernstige hinder geeft, brengen deze aanvallen ook de nodige gevaren met zich mee. Zo waarschuwt de Nederlandsche Bank (DNB) voor phishingmails naar aanleiding van deze aanvallen.

Gevolgen van een DDoS-aanval

DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Met een DDoS-aanval maken veel computers tegelijk verbinding met één server met als doel de server traag of onbereikbaar te maken. Bij de aanvallen  van afgelopen week raakten de servers overbelast omdat criminelen de websites aanvielen met grote hoeveelheden dataverkeer. Bij deze aanvallen zijn de klantgegevens overigens nooit in gevaar geweest.

Criminelen maken gebruik van alle ophef

Het komt wel vaker voor dat na een (groot) aantal DDoS-aanvallen op banken er een toename te zien is in het aantal phishingmails dat wordt verstuurd. Criminelen proberen op deze manier gebruik te maken van alle ophef die is ontstaan over de aanvallen op banken. Met deze nepmails proberen zij in te spelen op de behoefte aan veiligheid, waardoor rekeninghouders eerder gevoelige gegevens over hun bankrekening delen.

Trap er niet in!

De politie waarschuwt dat banken nooit om bank- en privégegevens vragen via de mail. Reageer dus niet op e-mails waarin bijvoorbeeld om inlogcodes of je pincode wordt gevraagd. Klik ook in geen enkel geval op een link die in de e-mail staat. Mocht je toch slachtoffer zijn geworden, meld je dan zo spoedig mogelijk bij de politie.  

Extra maatregelen kabinet

Het kabinet heeft de digitale aanvallen ook opgemerkt en heeft inmiddels actie ondernomen. Zo is het sinds 1 januari 2018 voor overheden en bedrijven die deel uitmaken van de vitale infrastructuur verplicht om cyberaanvallen zo snel mogelijk te melden. Onze minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus vertelde zelfs aan RTL Nieuws dat hij die regel wil versterken door bedrijven een boete op te leggen als ze geen melding doen van digitale aanvallen.

Veilig online

Thuiswinkel.org probeert op haar manier ook een bijdrage te leveren aan een veilige online omgeving. Bekijk daarom ook nog eens onze tips voor veilig online shoppen. Of check deze tips om te kunnen beoordelen of een webshop een betrouwbare of een nep-shop is.