13 februari 2018

Duurzamer opereren: niet omdat het moet, maar omdat het kan

Margreeth blog

Samen met haar partners heeft Thuiswinkel.org eind januari een rekentool gelanceerd om de CO2-impact van de bezorging te kwantificeren. Tegelijkertijd hebben we binnen de e-commercesector de handen op elkaar gekregen om te streven naar een halvering van de CO2-uitstoot in 2025. Een bijzonder mooie ambitie, maar de e-commercesector zet al grote stappen als het gaat om duurzaamheid. Waarom maken we ons hier dan eigenlijk nog steeds druk om?

 

De e-commercesector scoort inderdaad niet slecht als het om de milieu-impact gaat. Onze uitstoot is al minimaal en ons vervoer is ten opzichte van andere stromen extreem efficiënt geregeld. Waar andere ketens nog vaak per merk vervoeren, is het samenvoegen van pakketten al geregeld in de kern van de e-commercesector. Dit komt mede doordat er weinig keuze is in vervoerders in Nederland en je pakjes dus al snel naast de pakketjes van de concurrent in dezelfde vrachtwagen komen liggen. Al met al doen we het dus eigenlijk al heel goed.

En toch willen we onze duurzaamheid dus nog verder optimaliseren. De achterliggende redenen hiervoor verschillen natuurlijk per bedrijf. Als ik nu zou schrijven dat we het milieu met zijn allen gewoon belangrijk vinden, dan klinkt dat al snel heel erg braaf. Natuurlijk vinden we onze aarde heel belangrijk, maar er zijn nog andere redenen om te werken aan duurzame logistiek. Efficiënte logistiek gaat namelijk hand in hand met duurzaamheid, terwijl duurzaamheid weer uitstekend samen gaat met innovatie. En laten wij daar als sector nu eens heel erg goed in zijn. Dus waarom niet van een kans een kracht maken? We zijn een jonge sector en we groeien nog buitengewoon hard. Dit is voor ons dus het ultieme moment om onze operaties al meteen op de juiste manier te doen.

thuiswinkel webinars'Bewust Bezorgd: Hoe werkt het precies?'

Op 8 februari jl. organiseerde Thuiswinkel.org een webinar waarin uitgebreid werd ingegaan op Bewust Bezorgd. Margreeth Pape vertelde hierin wat dit duurzame initiatief precies inhoudt en hoe de bijbehorende rekentool precies is opgebouwd.

Voldoen aan de milieuafspraken van Parijs

Daarnaast hebben we natuurlijk te maken met wetgeving, al is die niet altijd even streng. Denk daarbij maar eens aan de klimaatafspraken in Parijs, waarbij de logistieke sector in 2050 haar CO2-uitstoot met een factor 6 moet terugbrengen. In 2050! Moet je je eens voorstellen wat je dan aan het doen bent. Waarschijnlijk zijn de meeste lezers dan al met pensioen en leggen ze hun kleinkinderen uit wat diesel en benzine waren. En misschien vertellen ze zelfs sterke verhalen over dat er ooit bestelbussen door de straten reden.

Toch blijkt uit deze klimaatafspraken van Parijs dat de wereld moet veranderen en dat iedere sector daarin zijn steentje moet bijdragen. Daarnaast profileert ons huidige kabinet zich als het meest groene kabinet ooit en ook op dat niveau worden de doelstellingen steeds scherper. En als innovatieve e-commercesector willen wij deze striktere regels niet slechts volgen. Nee, wij willen graag vooroplopen op dit gebied. En alles wat je dan nu al kunt besparen, scheelt enorm voor de maatregelen die we anders in de toekomst nog moeten nemen.

Stappen zetten met ons rekenmodel

Maar goed, nu is er dus een rekentool. Wat nu? Nog steeds ligt de bal bij Thuiswinkel.org, want wij moeten de tool nu zo aanbieden dat hij zo bruikbaar mogelijk is voor de sector. Vervolgens is het aan de sector om de tool ook daadwerkelijk te integreren. Op dit moment investeren webshops al ontzettend veel tijd en geld  in duurzaamheid. Denk maar eens aan bol.com, dat onlangs twee-uursleveringen heeft geïntroduceerd, maar dan natuurlijk wel op fiets. En wat te denken van Wehkamp, dat al in twaalf steden in Nederland pakjes op de fiets bezorgt. Of Coolblue, dat sinds kort een nieuwe verpakkingsmachine heeft neergezet waarmee bestellingen zo efficiënt mogelijk kunnen worden verpakt. Stuk voor stuk mooie duurzame initiatieven. Hoe mooi zou het dan dus zijn als je als webwinkel straks ook kunt zien hoeveel besparingen deze investeringen daadwerkelijk hebben opgeleverd. Een mooie klus voor ons nieuwe rekenmodel …

Meer weten over Bewust Bezorgd?

logo bewust bezorgd Benieuwd naar de mogelijkheden van het nieuwe rekenmodel van Bewust Bezorgd. Ga dan naar de consumentenwebsite en check de milieu-impact van jouw bestelling. Als je nog meer vragen hebt over dit duurzame initiatief, neem dan contact op met Margreeth Pape (), adviseur logistiek en duurzaamheid bij Thuiswinkel.org.