2 februari 2018

Maak je retailonderneming toekomstbestendig met bouwstenen

Man met bril met getekende skyline er voor

Dat de retailsector onder druk staat, is geen nieuws. De leegstand neemt toe en veel mkb’ers hebben moeite zich staande te houden. De expertgroep SME Blueprint van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow heeft onderzocht welke zes thema’s kunnen helpen bij een toekomstgerichte bedrijfsvoering. Het invullen van de bouwstenen is geen eenmalige exercitie, maar een continu proces.

Zes bouwstenen

  1. Kiezen: Ontwikkel een strategische visie ten aanzien van je onderscheidende vermogen. Als mkb’er betekent dit al snel een keuze voor specialisatie. Het advies is om dicht bij jezelf te blijven en vanuit je eigen kracht en passie te werken als ondernemer.
  2. Klant: Verkrijg een duidelijk klantbeeld door klantbehoeften in kaart te brengen. Welk probleem van de klant ga je oplossen?
  3. Merk: Bouw een merknaam met branding. Mensen willen zich kunnen identificeren met je merk, dus kies je ‘why’.
  4. Marketing: Stimuleer met online middelen een bezoek aan je winkel. Zorg dat je online vindbaar bent met een webshop of website, inspireer met content en zorg dat je klanten ambassadeurs worden.
  5. Technologie: Hoe kun je technologie praktisch toepassen binnen de klantreis? Verbind de winkelvloer met technologie, houd trends in de gaten en zorg dat je basis op orde is.
  6. Organisatie: Hoe realiseer je de succesvolle uitvoering van een klantgerichte strategie? Zoek samenwerkingen en ontwikkel je eigen skills en die van je medewerkers. 

Advies van de expertgroep

Volgens de leden van de expertgroep is het belangrijk dat continu verbeteren onderdeel wordt van je bedrijfscultuur en bedrijfsvoering. Ze raden je aan om je medewerkers aan te sporen om nieuwsgierig te zijn naar resultaten en bevindingen. Nodig ze uit om te testen met nieuwe manieren om de klant tegemoet te treden en tevreden te stellen. Experimenteer met nieuwe producten, communicatie en winkelinrichting, en leer. Retail is detail: oog voor detail is nodig om je retailformule te blijven optimaliseren. Forceer jezelf om regelmatig afstand te nemen van je dagelijkse business om te bepalen waar je horizon ligt. Doe dit niet alleen, maar omring jezelf met mensen die je hierin kunnen uitdagen, bijvoorbeeld in de vorm van een Raad van Advies.

Download de bluepaper

Wil je weten hoe je de bouwstenen verder in kunt vullen om een toekomstbestendige organisatie te blijven? Download dan de bluepaper ‘Bouwstenen voor een zelfstandige retailer’ van de expertgroep SME Blueprint.