31 januari 2018

Thuiswinkel.org en Consumentenbond starten Geen Gedoe Garantie

vinger drukt op blij poppetje naast boos en neutraal poppetje

Thuiswinkel.org en de Consumentenbond lanceerden afgelopen 25 januari de Geen Gedoe Garantie. Bedrijven die zich aansluiten bij dit initiatief beloven publiekelijk dat ze het consumenten zo gemakkelijk mogelijk maken hun recht op garantie te halen. Doe ook mee en onderscheid je zo van je concurrenten. We weten dat garantie een lastig onderwerp is, dus we helpen je graag op weg.

Garantie is gedoe? 

Garantie en het wettelijke ‘recht op een deugdelijk product’ (conformiteit) zijn een bron van vragen en klachten bij consumenten en bedrijven. Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek dat veel consumenten garantie associëren met ‘gedoe’. Het is het onderwerp waarover zowel de Consumentenbond als toezichthouder Autoriteit Consument & Markt het vaakst benaderd worden. Maar garantie en conformiteit kunnen juist heel positief zijn, en als ondernemer kun je je onderscheiden door de zekerheid te beloven dat problemen met producten probleemloos worden opgelost. We introduceren de Geen Gedoe Garantie om de aandacht te vestigen op de positieve kanten van garantie en conformiteit. 

Wat is de Geen Gedoe Garantie? 

Ank van Heeringen, jurist Thuiswinkel.org: ‘Garantie is een lastig onderwerp. Thuiswinkel.org sluit graag aan bij dit initiatief omdat onze leden al werken met de regels uit de belofte van de Geen Gedoe Garantie. Dit is een van de aspecten van ons lidmaatschap waarmee onze leden zich onderscheiden. Klachten kun je natuurlijk nooit helemaal voorkomen, maar je kunt wel altijd proberen om ze zonder gedoe op te lossen’.

De Geen Gedoe Garantie bestaat uit zes beloften die ondernemers publiekelijk kunnen onderschrijven om daarmee aan te geven dat zij zich inzetten om de consument zo min mogelijk gedoe te bezorgen bij garantie- en conformiteitskwesties:

  1. Wij houden ons aan de garantiewetgeving.
  2. Wij informeren consumenten glashelder en duidelijk zichtbaar over hun rechten.
  3. Wij handelen klachten en problemen zo snel mogelijk en naar behoren af, met zo min mogelijk gedoe voor de consument.
  4. Wij zijn als verkoper het eerste aanspreekpunt bij problemen met het product. Als wij zelf garantie aanbieden, maken wij begrijpelijk duidelijk op welke punten deze verder gaat dan de wet.
  5. Als de consument (ook) fabrieksgarantie heeft, leggen we uit dat de consument mag kiezen om daarvan gebruik te maken of de klacht door ons te laten afhandelen. Als wij voorstellen om de fabrikant in te schakelen, kiest de consument of hij daarmee akkoord gaat.
  6. Ook nadat de garantieperiode verlopen is, nemen wij onze wettelijke verantwoordelijkheid als de consument bij ons aanklopt met een ondeugdelijk product.

Onderschrijving zorgt voor positieve publiciteit

Ondernemers kunnen de Geen Gedoe Garantie vanaf 25 januari 2018 onderschrijven op de website van de Consumentenbond. Daar kom je op een openbare lijst te staan waarmee consumenten kunnen nagaan welke ondernemer belooft ze ‘geen gedoe’ te bezorgen. Een mooie manier voor extra publiciteit, want in de eerste twee maanden na de lancering zal de Consumentenbond ook via social media aandacht geven aan ondernemers die de Geen Gedoe Garantie onderschrijven. De Geen Gedoe Garantie is overigens niet bedoeld als nieuw keurmerk en staat ook niet op gelijke hoogte met de Algemene Voorwaarden Thuiswinkel. 

Hoe werkt garantie in Nederland?

In Nederland zijn verschillende ‘soorten’ garantie. Hoe het ook alweer zat, legt Ank van Heeringen uit met een handige FAQ. Je vindt de uitleg in Mijn Thuiswinkel. Heb je vragen over garantie of over andere juridische kwesties? Onze juristen Ank van Heeringen en Vincent Romviel helpen je graag via .