30 januari 2018

Fraudehelpdesk waarschuwt voor nepsite Tikkie

creditcard op een laptop

De online betaaldienst Tikkie is in Nederland erg populair en trekt daarom helaas ook fraudeurs en oplichters aan. Zo is er een valse website van deze betaaldienst gemaakt onder de naam Tlkkie.nl waarmee criminelen de bankgegevens van verkopers op Marktplaats probeerden binnen te halen. Deze specifieke site is inmiddels uit de lucht gehaald, maar we willen je graag nog wel wijzen op de manier waarop mensen hier werden opgelicht, zodat je dat bij een eventueel volgend geval kunt herkennen.

Overmaken van één cent

De oplichters probeerden op de volgende manier de betaalgegevens van verkopers op bijvoorbeeld Marktplaats in handen te krijgen.

  • Een verkoper plaatst een advertentie op Marktplaats of een andere verkoopsite.
  • Een potentiële koper (in dit geval dus de oplichter) geeft via WhatsApp aan interesse te hebben en vraagt bij welke bank de verkoper een rekening heeft.
  • De koper vertelt vervolgens over zijn slechte ervaringen met oplichting en vraagt of de verkoper voor de zekerheid één cent kan overmaken.
  • De koper verstuurt via WhatsApp een link waarmee de verkoper deze cent kan betalen. Hiervoor werd dus de nepsite van Tlkkie gebruikt.
  • De verkoper wordt zo dus naar een valse site gestuurd en op het moment dat de verkoper één cent betaalt, krijgt de oplichter toegang tot geheime betaalgegevens van de koper.

Verschil tussen echte en nepwebsites

De reden waarom veel slachtoffers niet doorhebben dat ze naar een phishingsite worden gelokt met de betaallink, is omdat de nepsite veel lijkt op de echte site, zoals die van betaaldienst Tikkie. De kleuren, de opmaak en het webadres zijn zo gekozen dat ze zo veel mogelijk lijken op de echte website. De naam bevat echter een ‘l’ in plaats van een ‘i’ en de extensie is .nl in plaats van .me. Kleine verschillen die wel een enorme impact kunnen hebben.

Advies van de Fraudehelpdesk

Het advies van de Fraudehelpdesk luidt in dit geval als volgt: “Wees altijd bijzonder wantrouwend als een koper u vraagt om één cent over te maken. Dat is nooit nodig. Vertrouwt u een koper niet? Blaas dan de deal af.”

Meer weten?

Natuurlijk wil je veilig online kunnen shoppen en daarom houden websites als Fraudehelpdesk je goed op de hoogte houden van dit soort vervelende praktijken. Daarnaast weet je zeker dat je met een legitieme website te maken hebt als deze het Thuiswinkel Waarborg voert. Wil je weten hoe je een gemakkelijk een nepshop herkent? Bekijk dan deze pagina met tips.