30 januari 2018

Thuiswinkel.org organiseert praktisch privacyseminar voor leden

privacyseminar

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een voorlichtingscampagne gestart over de nieuwe Europese privacywet. De belangrijkste reden hiervoor is dat consumenten zich nog te weinig bewust zijn van hun privacyrechten. Een prima initiatief, want er gaat vanaf 25 mei het nodige veranderen. Maar ook onder webshops heerst er nog veel onduidelijkheid over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de naleving ervan. Reden genoeg voor Thuiswinkel.org om de handen ineen te slaan met de AP en juridisch adviesbureau ICTRecht. Op 22 februari richten zij zich op het voorlichten van webwinkels door een praktisch privacyseminar te organiseren.

Dat er onder bedrijven ook nog veel onzekerheid is op het gebied van privacy, wordt eveneens onderschreven door ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. In een brief aan de Tweede Kamer roepen zij de AP zelfs op om de handhaving op de AVG nog een jaar uit te stellen. “De nieuwe privacywetgeving is complex en ingrijpend, veel kleine bedrijven zijn nog onvoldoende op de hoogte en er is nog te veel onduidelijkheid over de concrete toepassing van de wet”, aldus de twee brancheorganisaties. “Wij pleiten daarom voor gefaseerd toezicht. Uiteindelijk is de samenleving gebaat bij een brede en zorgvuldige implementatie.” Volgens de partijen kan de AP haar capaciteit juist beter inzetten op de voorlichting en ondersteuning van het mkb.

Praktische hulp wenselijk

Thuiswinkel.org sluit zich aan bij de oproep van VNO-NCW en MKB-Nederland. In de ogen van de belangenvereniging voor webwinkels blijft de informatievoorziening voor bedrijven nog achter of is deze nog te theoretisch. En dat terwijl webwinkels juist nu veel behoefte hebben aan praktische informatie over hoe zij de nieuwe wetten moeten implementeren. De meeste online retailers weten nog steeds niet wat er precies op ze afkomt, terwijl ze al wel bang worden gemaakt met mogelijke boetes die op niet-naleving rusten.

Om haar leden een helpende hand te bieden in hun lange weg om aan alle regels van de AVG te voldoen, heeft Thuiswinkel.org in oktober vorig jaar de Thuiswinkel Privacytool gelanceerd. Met dit handige gratis hulpmiddel worden leden van de belangenvereniging op een praktische manier verder geholpen en krijgen ze antwoorden op prangende privacyvragen. Dit scheelt hen een heleboel leeswerk in juridische teksten, kosten voor advocaten of juridisch adviseurs. Inmiddels is de tool al door bijna 300 webwinkeliers geraadpleegd.

Thuiswinkel Privacyseminar

Toch blijven de AVG en alle bijbehorende aspecten pittige kost voor zowel grote als kleine webwinkels. Daarom is Thuiswinkel.org bijzonder verheugd dat AP bereid is om mee te werken aan het privacyseminar dat Thuiswinkel.org op 22 februari exclusief voor haar leden organiseert. Tijdens deze middag bieden AP, ICTRecht en Thuiswinkel.org via verschillende workshops nog meer hands-on informatie over wat de nieuwe privacyregels precies inhouden én hoe je ze als webwinkel praktisch implementeert. Het seminar vindt plaats bij Inn Style in Maarssen en is exclusief en gratis voor leden van Thuiswinkel.org. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan voor deze inspirerende middag.