25 januari 2018

Voice en transformatie staan centraal op eerste dag Webwinkel Vakdagen

Mensen bij de stand van Thuiswinkel.org tijdens de Webwinkel Vakdagen 2018

Gisteren vond de eerste dag van het grootste e-commerce-event van Nederland plaats: de Webwinkel Vakdagen. Ook dit jaar stond de beurs weer vol met e-commerce-experts die hun kennis deelden met het publiek. Grote namen, waaronder Pieter Zwart (Coolblue), Adriaan Thierry (Sonos), Olivier van Duijn (Marktplaats) en Piet Coelewij (wehkamp), spraken stampvolle zalen toe. Wat heb je gemist?

Centraal in de presentaties die wij hebben gevolgd, stonden transformatie, voice control, cross-border ondernemen, marktplaatsen en nieuwe technologieën als blockchain en artificial intelligence. Opvallend is dat e-commerce nog steeds aan het begin van haar potentieel staat en dat alle sprekers werken volgens het learning by doing-principe. Er is niet één e-commercemarkt, er is niet één consument en er is zeker niet één beste verkoopmethode. Iedereen wil op een andere manier worden benaderd en beleverd, en alleen de spelers die dat op een goede manier doen, gaan het straks redden. Belangrijk daarbij is je ‘why’: Wat maakt jou uniek en waarom zou een klant zich met jou verbonden willen voelen? Een connectie met de klant komt alleen tot stand als je die ‘why’ in alle lagen van je organisatie doorvoert, want een consument prikt naadloos door valse beloften heen.

‘Nieuwe’ technologieën & duurzaam ondernemen

De online retail is nog zoekende hoe blockchain en artificial intelligence een bijdrage kunnen leveren aan de business, maar de experts verwachten veel van deze ‘nieuwe’ technologieën. Ze kunnen de markt respectievelijk veiliger maken en ontzorgen door computergestuurde methoden. Maar hoe nieuw zijn deze technologieën eigenlijk? We zien dat ze hier en daar al voorzichtig worden ingezet, maar als we de experts mogen geloven, is er nog zoveel meer mogelijk.

Dit geldt ook voor de toepassing van spraakgestuurde apparaten. Voice is veelvuldig genoemd in de presentaties en er worden grote stappen verwacht in de richting van de Siri’s en Alexa’s van deze wereld. Zo stapt luidsprekerfabrikant Sonos ook in de wereld van voice control. Volgens Managing Director Europe Adriaan Thierry gaat het huis van de toekomst er uitzien als het huis van vroeger. We gebruiken vrijwel dezelfde apparaten, maar dan bestuurd met onze stem en niet meer met afstandsbedieningen of andere gadgets. En dankzij artificial intelligence weten deze apparaten straks eerder dan wijzelf dat we behoefte hebben aan een product of willen weten of het nog gaat regenen vandaag.

Op de beurs en in de theaters was ook een belangrijke rol weggelegd voor duurzaam ondernemen. Zowel consumenten als webwinkels nemen hun verantwoordelijkheid en zoeken nieuwe manieren om bewuster om te gaan met mensen en het milieu. Op de vraag hoe wehkamp omgaat met consumenten die veel (met name) kledingstukken retourneren, antwoordt Piet Coelewij dat ze het gesprek met de consumenten die veel terugsturen aangaan. “Bel ze op en vraag waarom ze zoveel terugsturen. Door ze alleen al bewust te maken van hun actie denken ze bij de volgende bestelling wel twee keer na”, aldus de CEO van wehkamp. 

Wat gebeurde er op standnummer 14?

Op de stand van Thuiswinkel.org werden bekenden begroet en nieuwe leden warm onthaald met verse koffie. Vragen over de nieuwe privacywet, het lidmaatschap en juridische zaken werden beantwoord en het nieuwste boek van ShoppingTomorrow werd gelanceerd en uitgedeeld aan de experts die hebben deelgenomen. Daarnaast konden bezoekers zich inschrijven in de e-Academy Campus, waarmee ze kans maakten op een gratis training.

Meer informatie over het ShoppingTomorrow-boek?

Neem dan een kijkje op de ShoppingTomorrow-website.