21 december 2017

Mag ik vuurwerk online bestellen en thuis laten bezorgen?

vuurwerk in de lucht Nog een paar dagen en dan is het Oud & Nieuw. Het moment om het nieuwe jaar in te luiden met knalvuurwerk, mooie vuurpijlen en sterretjes. Misschien ben jij je al online aan het oriënteren op vuurwerk. Wist je dat je vuurwerk wel online mag bestellen, maar niet thuis mag laten bezorgen? 

Vuurwerk ophalen in de winkel

In Nederland zijn de regels omtrent de verkoop van vuurwerk vastgelegd in het vuurwerkbesluit. Het besluit zegt dat je wel vuurwerk online mag kopen, maar dat je het niet thuis mag laten bezorgen. Na de bestelling kun je het ophalen in de winkel op 29, 30 of 31 december. Valt een van deze dagen op een zondag? Dan mag je ook op 28 december vuurwerk afhalen. Alleen op die dagen is het toegestaan om vuurwerk bij je te hebben. 

Waarom mag je vuurwerk niet thuis ontvangen?

Het is in Nederland verboden om vuurwerk per post te versturen of thuis te ontvangen. Je zult dus altijd even langs de verkoper moeten om je vuurwerkpakket op te halen. De reden hiervoor is dat verzending levensgevaarlijk is. Niet alleen voor de besteller, maar ook voor de huisgenoten, buren, pakketbezorgers en distributiediensten.

Mag ik categorie 1-vuurwerk thuis laten bezorgen?

Sinds enige tijd is het vuurwerkbesluit aangepast en mag je vuurwerk uit categorie 1 ook buiten de vastgestelde periode (van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur) afsteken. Ook categorie 1-vuurwerk, bijvoorbeeld sterretjes en knalerwten, mogen niet met de post verstuurd worden. 

Mag ik vuurwerk in het buitenland bestellen?

Aangezien het verboden is om vuurwerk te laten bezorgen met een pakketdienst, mag je dus ook niet bestellen bij een buitenlandse webshop en je vuurwerk thuis laten leveren. Het vuurwerk dat je bij een buitenlandse webshop bestelt, kan daarnaast in Nederland illegaal zijn. Bestel je het toch en wordt je pakket onderschept? Dan krijg je een proces-verbaal van de politie.

Mag je dan helemaal geen vuurwerk in het buitenland kopen? Jawel, maar ook dan gelden allerlei regels. Zo moet je het melden bij Inspectie Leefomgeving en Transport en vergeet niet dat er in het buitenland ook eisen gesteld zijn aan de verkoop van (zwaar) vuurwerk.

Vragen?

Wil je meer weten? Ga dan naar de website van de politie voor meer informatie over dit onderwerp. Heb je andere juridische vragen? Bekijk dan de wet- en regelgeving pagina of neem contact op met de juridische afdeling van Thuiswinkel.org. We helpen je graag verder via