19 december 2017

Uitgesproken Ank: Openbare veiling

Afbeelding van een rechters hamer

Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over een consument die een kajuitbed heeft besteld. 

De consument

Ik heb online een kajuitbed met toebehoren gekocht. Deze aankoop wilde ik herroepen, maar volgens de ondernemer kon dat niet omdat het een openbare veiling betrof. Ik ben het daar niet mee eens. Op aandringen van de ondernemer heb ik het kajuitbed toch moeten afhalen. Ik wil dat de overeenkomst alsnog herroepen wordt.

De ondernemer

Er is geen sprake van koop op afstand. Het betreft namelijk een openbare veiling mét een kijkdag. Ik heb ook van tevoren aangegeven dat er geen herroepingsrecht is. Bieden kon digitaal, maar de consument had ook de gelegenheid om persoonlijk op de veiling aanwezig te zijn. Zo kon de consument bieden via een transparante procedure, onder leiding van een veilingmeester. De winnende bieder is verplicht om af te nemen. 

De commissie

Het herroepingsrecht geldt alleen bij overeenkomsten die tot stand zijn gekomen op een veiling waar biedingen uitsluitend online of anderszins op afstand kunnen worden gedaan. Dat was hier niet het geval. De eis van de consument wordt afgewezen.

Mijn oordeel

Ik vind het een heldere uitspraak. De ondernemer heeft voorafgaand aan het bieden ook duidelijk aangegeven dat er naast online bieden ook de mogelijkheid was om de veiling bij te wonen en ten overstaan van de veilingmeester in de veilingzaal biedingen uit te brengen. Het betreft dus inderdaad een openbare veiling waardoor het kajuitbed niet op basis van het wettelijke herroepingsrecht geretourneerd kan worden. De definitie van een openbare veiling is ook als volgt in de wet opgenomen: “Een verkoopmethode waarbij door middel van een biedprocedure onder leiding van een veilingmeester zaken of diensten worden aangeboden aan consumenten, die persoonlijk aanwezig zijn of daartoe de mogelijkheid hebben, en waarbij de winnende bieder zich verbindt de zaken of diensten af te nemen.” 

Zorg dat je voorbereid bent, check onze juridische vraagbaak!

Foto van bureau met telefoon en beelscherm met de website van de geschillencommissie

Thuiswinkel.org heeft voor haar leden uitspraken van de geschillencommissie verzameld en via een handige zoekmodule als vraagbaak beschikbaar gemaakt! Wil je als webwinkel weten wat de commissie heeft besloten over juridische meningsverschillen m.b.t. levering, herroepingsrecht, schadevergoeding, incassokosten, beschadigde producten én meer? In onze geschillenzoekmachine kun je zoeken op gegronde, ongegronde en gedeeltelijk gegronde geschillen in combinatie met méér dan tien onderwerpen. Hierdoor vind je supersnel een uitspraak die jou helpt bij het vormen van jouw eigen verweer. 

Heb je daarna nog juridische vragen? Neem dan contact op met onze jurist Ank van Heeringen door een mail te sturen naar .

Na inlog op Mijn Thuiswinkel kunnen leden zich gratis verdiepen in cases van mede-webwinkeliers:

Zoek in juridische cases