20 december 2017

Verkoop jij vuurwerk op je webshop? Laat het ophalen!

Sterretje in hand

Over een paar dagen is het Oud & Nieuw. Dat betekent voor jou als webshop nog heel even knallen voordat het nieuwe jaar begint. Maar als we het over échte knallen hebben, oftewel vuurwerk, is het heel belangrijk om te weten wat de regels zijn. Wist je dat je als webshop wel vuurwerk mag verkopen maar niet mag verzenden? Hoe dat precies zit en voor welk vuurwerk dit geldt, leggen we je graag even uit.

Vuurwerk mag in geen enkel geval worden thuisbezorgd. Dit geldt dus niet alleen voor zwaarder vuurwerk, maar ook categorie 1 vuurwerk (ijsfontijnen, knalerwten, sterretjes etc) mag niet worden verstuurd. Wil jij als webshop vuurwerk verkopen? Dan mag je het aanbieden, mits het vuurwerk in een fysieke vestiging opgehaald wordt. Vuurwerk kan opgehaald worden op 28, 29 of 30 december bij een Nederlandse erkende vuurwerkwinkel. Op 31 december kan er dit jaar geen vuurwerk afgehaald worden, omdat dit een zondag is.

Vuurwerkbesluit

Het vuurwerkbesluit stelt het volgende aangaande het aanbieden van vuurwerk aan particulieren:

Artikel 2.3.4

Het is verboden consumentenvuurwerk aan een particulier bedrijfsmatig ter beschikking te stellen op een andere plaats dan een verkoopruimte die voldoet aan de in bijlage 1 gestelde voorschriften en de door het bevoegd gezag overeenkomstig artikel 2.2.3 gestelde maatwerkvoorschriften.

Let ook op dat vuurwerk niet opgehaald mag worden door minderjarigen. Het gehele vuurwerkbesluit kun je hier vinden.

Checklist online vuurwerk aanbieden

Wil je nou met een gerust hart vuurwerk aanbieden op je webshop? Volg dan deze stappen:

  1. Zorg dat je alleen legaal vuurwerk op je webshop verkoopt
  2. Geef de koper als enige optie om het vuurwerk op te halen in een vestiging van een Nederlandse erkende vuurwerkwinkel
  3. Het vuurwerk kan alleen op 28, 29 of 30 december opgehaald worden
  4. Check van elk gerelateerd artikel of het onder vuurwerk valt in deze lijst
  5. Controleer in de vestiging altijd of degene die het vuurwerk komt ophalen de juiste leeftijd heeft

Vuurwerk bestellen strafbaar?

Helaas wordt er steeds vaker vuurwerk besteld bij webshops uit onder andere Oost-Europa. Deze webshops verzenden het vuurwerk per post, wat levensgevaarlijk is. Het bezitten van dit zware vuurwerk is strafbaar en je kunt flinke straffen krijgen. Zorg dus dat je je legale vuurwerk bij gerenommeerde Nederlandse webshops bestelt en je vuurwerk netjes in de winkel afhaalt.

Wil je alles weten over vuurwerk aanbieden via je webshop? Of heb je nog vragen die we in dit artikel niet beantwoorden?

Bezoek de website van de politie voor meer informatie over vuurwerk.