19 december 2017

Wat is de toegevoegde waarde van blockchain voor webwinkels?

Afbeelding van Bitcoins op elkaar gestapeld met daarachter een grafiek Er zijn al meer dan 1340 soorten cryptovaluta en tokens in omloop. Als je de term blockchain in een bedrijfspresentatie zet, lopen de investeerders elkaar omver om in je te investeren. Met andere woorden: blockchain en bitcoin zijn ergens boven op het puntje van de beroemde hypercycle terechtgekomen. Maar wat zien we dan van deze techniek terug als de euforie is verdwenen? En hoe profiteren webwinkels van cryptocurrencies?

Bubbel deert niet

Mocht het inderdaad zo zijn dat bitcoin en de andere cryptovaluta zich in een bubbel bevinden, dan is dat voor de impact van de onderliggende techniek irrelevant. Blockchain lijkt een dermate grote gamechanger voor de dagelijkse manier van zakendoen te kunnen zijn dat een bubbel geen blijvende schade aanricht. De dot.com-crisis heeft immers ook geen rem gezet op de groei van internet. Blockchain is een nieuwe manier van handelen die een-op-een aansluit bij de manier waarop mensen dat kennelijk graag lijken te doen. Alle nieuwe grote apps en techbedrijven koppelen mensen aan elkaar. Onder andere auto’s, appartementen en gereedschap kun je allemaal al delen via peer-2-peerplatformen: het is de nieuwe economie. Blockchain maakt deze ontwikkeling nog krachtiger door het (in potentie) volledig overbodig maken van externe tussenliggende partijen. Het is mogelijk het beloofde gedecentraliseerde internet.

Ontwikkeling van jaren

De focus ligt nu vooral op bitcoin: een tien jaar oude munt die zich als een onverwoestbare kracht naar het mondiale speelveld heeft gewerkt. Deze week opende de eerste Wall Street-firma de mogelijkheid om bitcoin-futures te gaan verhandelen, waarbij je kunt speculeren op de koers van de cryptomunt. Daarnaast proberen verschillende staten in de VS de munt (die zij als ondermijnend beschouwen) te verbieden. Bitcoin lijkt daarmee een permanent onderdeel van het economisch systeem te gaan worden. Koers correctie, crash of bubbel, dat maakt nu eigenlijk niet meer uit.

Maar is bitcoin ook een nuttig betaalmiddel voor webwinkels? De oorspronkelijke visie van de schrijver van de bitcoin-whitepaper Satoshi Nakamoto had in de bitcoin een peer-2-peerbetaaloplossing bedacht. Een frictieloze, extreem snelle en goedkope manier om waarde van de ene consument naar de andere te verzenden. Grenzeloos en door de opzet van het systeem ook niet onderhevig aan inflatie. Bitcoin is door haar populariteit zo hard uit haar voegen gegroeid, dat een transactie nu uren en tientallen euro’s kost. Er zijn wel ontwikkelingen in aankomst die hier verandering in moeten brengen, maar daar is veel discussie over.

Heeft betalen met crypto toegevoegde waarde?

Omdat bitcoin nu zo traag en duur is, lijkt de toegevoegde waarde van betalen met bitcoin nog niet heel groot. Het aantal transacties van iDEAL, via pinnen of met je creditcard ligt ook vele malen hoger. En straks krijgen we in Europa instant payments en is de transactie ook nog eens sneller. Deze oplossingen staan nagenoeg in iedere webshop klaar. Er moeten dus nog heel veel updates op het gebied van bitcoin worden gedaan, wil de munt hiermee kunnen concurreren.

Daarnaast willen mensen op dit moment eerder bitcoins verzamelen dan uitgeven. Het maken van de kosten voor het accepteren van bitcoins moet in dit stadium dus goed worden overwogen. Dat de grote online gameshop STEAM gestopt is met het accepteren van bitcoins, is tekenend voor de toegevoegde waarde van de cryptomunt in het betaalverkeer. Het is natuurlijk ook heel verwarrend als je game de ene dag 0,00023 BTC waard is en de volgende dag 0.00035 of 0.00090 BTC. Toch is het goed mogelijk dat bitcoin op een dag snel en stabiel genoeg is om een volwaardig alternatief dagelijks betaalmiddel te worden. Maar die dag is zeker niet morgen of overmorgen…

Wat is blockchain nog meer?

Bitcoin is de eerste applicatie van blockchain-technologie, maar nu al zijn er vele toepassingen op het bitcoinnetwerk bedacht. Niet alleen betalingen, maar ook transacties, de registratie van eigendommen, databases en Know Your Customer-oplossingen worden op het gedeelde grootboek weggeschreven. En daarmee heb je echt de kwaliteit van blockchain te pakken. Het aantal toepassingen dat nu op bitcoin – maar vooral op de tweede generatie blockchain Ethereum – wordt geschreven, is eindeloos. Vaak worden er vanwege de hype ook applicaties op de blockchain gezet, maar die hebben eigenlijk geen meerwaarde.

Voor webshops lijken vooral de toepassingen op het gebied van supply chain monitoring, KYC-oplossingen en leverings- en betaalvoorwaarden betekeningsvol te worden. Net als bij de meeste ict-oplossingen valt of staat het succes van een aanpak met de governance. Afspraken tussen mensen en organisaties zijn ook bij blockchain de basis voor succes. Op dit moment zijn we alleen nog jaren verwijderd van op grote schaal toepasbare smart contracts, waarbij de code de wet is. De ontwikkeling van blockchain is dus nog bijzonder jong, maar de toekomst ziet er wel bijzonder rooskleurig uit.

Meer weten?

Wil je meer informatie over bitcoin, blockchain of gerelateerde onderwerpen? , policy adviser digital transactions bij Thuiswinkel.org.