14 december 2017

Slecht weer zorgt voor impuls online (kerst)aankopen

Kerstcadeaus met kerstbal

Thuiswinkel.org verwacht dat de online omzet voor webwinkels in de weken voor kerst oploopt tot ongeveer 25-30% boven een reguliere weekomzet. Daarbij is nog geen rekening gehouden met extreme weersomstandigheden die de online bestedingen van consumenten een extra impuls kunnen geven. Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org: “Een rondje langs onze leden heeft ons geleerd dat de sneeuwstormen van de afgelopen paar dagen zorgt voor een boost in het aantal online bestellingen. Mensen kiezen onder extreme weersomstandigheden vaker  voor het gemak van online winkelen en dat is precies wat we op dit moment zien gebeuren.”

Nu de goedheiligman vertrokken is, zetten Nederlanders massaal de kerstboom weer op en gaan ze op jacht naar het perfecte kerstcadeau. “Consumenten gebruiken online shops allang niet meer alleen voor cadeaus en outfits, maar bestellen werkelijk alle denkbare kerstzaken online: van kerstbomen tot kerstballen, van uitgebreide kerstdiners tot mooie wijnen”, aldus Jongen. “Met kerst vinden mensen het fijn om bij elkaar te zijn, elkaar een cadeautje te geven en vooral ook samen te koken en te eten. Het zijn juist de online actieve supermarkten en speciaalzaken die hierop inspelen met bijvoorbeeld speciaal voor de kerst ontwikkelde maaltijdboxen.”

Populair onder de kerstboom

Traditiegetrouw zijn gezelschapspellen, boeken en kleding populaire cadeaus tijdens de feestdagen, en geeft de kerstman gemiddeld meer aan een cadeau uit dan Sinterklaas. Duurdere cadeaus zoals tablets, games en kleine huishoudelijke apparatuur gaan daarom nu wat vaker over de (digitale) toonbank dan een paar weken geleden. Daarnaast zijn horloges, kookboeken en luxere geschenkpakketten populair onder de kerstboom.

Definitieve cijfers eind december

Thuiswinkel.org voert ieder jaar een onderzoek uit naar de verwachte online verkopen tijdens de kerstperiode in samenwerking met PostNL. Het onderzoek is op dit moment in volle gang. Vlak voor Kerstmis worden de definitieve cijfers bekendgemaakt.