29 september 2010

PayPal komt met verzamel-app voor mobiel winkelen

Dit is een gearchiveerd bericht. Hierdoor kan het zijn dat onderstaand bericht niet volledig toegankelijk is. Wanneer je vragen hebt over de inhoud, neem contact met ons op via marketing@thuiswinkel.org. De app geeft een overzicht van apps en m-commerce sites waar de gebruiker via de mobiel kan betalen. "We pretenderen niet compleet te zijn. Het is een app die moet inspireren. PayPal kiest de leuke shops", aldus Eelco van Wijk, Commercieel Directeur bij PayPal. Hij laat weten dat er apps en sites in de Shopgids opgenomen worden die PayPal Mobiel gebruiken, als apps en sites die de dienst niet gebruiken.

De consument kan in de directory van de Shopgids apps en m-commerce sites vinden waar hij via de mobiel kan betalen. De gebruiker wordt vervolgens naar de mobiele shopsite van zijn keuze wens geleid of kan de app van de winkel laten installeren op zijn toestel.

De applicatie voor Android-toestellen en de iPhone gaat bescheiden van start. De eerste bedrijven in de gids zijn Wijnhuizz, Pathé, New York Pizza, Wink Shutterfly, Layar, Storm, Music Plus en Free Memory. Van Wijk: "Er zijn grotere partijen bezig met mobiele webshops, die dat niet op tijd klaar hadden voor onze lanceerdatum." De komende weken komen er meerdere applicaties bij. Van Wijk, die nog geen namen kan noemen, spreekt over ‘tientallen'. "Bepaalde segmenten van webwinkels zijn extra geïnteresseerd in mobiel betalen. Zo komen er in ieder geval spelers bij uit de thuisbezorgbranche, de wenskaartenmarkt en uit de fashion retail."

De twee versies van de applicatie, voor Android-toestellen en de iPhone, kunnen van elkaar verschillen. Zo heeft Wijnhuizz alleen een iPhone-app. Deze partij wordt dus niet opgenomen in de Android-app.

Met de applicatie wil PayPal het eigen merk neerzetten bij de consument. "We richten ons op de voorlopers op dit gebied, de consument die al online winkelt op zijn mobiel. Wij profileren ons op het gebied van mobiel betalen en m-commerce", aldus Van Wijk. Daarnaast is de app ook een manier om succesvolle voorbeelden van m-commerce aan de zakelijke klant van PayPal te laten zien.

Van Wijk: "Er wordt verwacht dat binnen vijf jaar vier procent van alle retailverkopen via de mobiele telefoon zal plaatsvinden. We zien nu al dat PayPal mobiel in het eerste kwartaal van dit jaar evenveel omzet genereerde als in heel 2009. De PayPal betaalapp, die in maart 2009 werd geïntroduceerd, werd in drie weken een miljoen keer gedownload. Met deze app willen we onze voortrekkersrol op het gebied van het nieuwe betalen verder benadrukken."

Bron: Emerce.nl, door Jannemiek Startenburg, 29-9-2010