25 november 2017

Word geen slachtoffer van internetoplichting

logo avrotros

Met de feestdagen voor de deur is voor veel consumenten de jacht naar de beste aanbieding, hoogste korting en beste prijs gestart. Maar is de beste deal echt de beste aankoop? Fraudeurs proberen je op allerlei manieren naar hun louche webshop te lokken. Op dinsdag 21 november was Ank van Heeringen, jurist bij Thuiswinkel.org, te gast bij het tv-programma Opgelicht!? Hier vertelde zij hoe je ervoor kunt zorgen dat je geen slachtoffer wordt van internetoplichting.

Tijdens de uitzending van het AVROTROS-programma was te zien hoe consumenten de dupe waren geworden van internetfraudeurs. Nadat de bestelling was gedaan bij een verdachte webshop, kwam het pakketje niet aan en bleek het dus om een internetfraudeur te gaan. Er blijken veel verschillende manieren te zijn waarop een fraudeur te werk gaat. Zo was in de uitzending te zien dat een internetfraudeur zelfs flyers rondstuurde om aandacht te krijgen voor zijn malafide webshop.

Thuiswinkel Waarborg

Voorkom dat je slachtoffer wordt van internetoplichting en doe goed onderzoek voordat je daadwerkelijk een bestelling doet. Daarnaast adviseren wij consumenten om te winkelen bij webshops met het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk; dan weet je zeker dat je shopt bij een betrouwbare webwinkel. Dit kun je eenvoudig nagaan door naar de ledenlijst op onze website te gaan en te checken of de webshop lid is. Maar je kunt het ook checken door in de webshop op het Thuiswinkel Waarborg-logo te klikken. Zie je vervolgens het certificaat, dan weet je dat je goed zit. Ten slotte hebben we een infographic met een overzichtelijk stappenplan opgesteld. Als je deze stappen in je achterhoofd houdt, kun je met een gerust hart online shoppen.

Benieuwd naar de betreffende uitzending van Opgelicht!? Kijk hem dan hier in zijn geheel terug.

Meer weten?

Om consumenten goed te informeren is Thuiswinkel.org begin november de campagne ‘Voorkom een online shoppingfail’ gestart. Wil je meer weten over deze campagne en/of de bijbehorende video's bekijken? Neem dan snel een kijkje op onze pagina veilig online shoppen.