22 november 2017

Foutje bedankt!

voorkom een online shopping fail

Natuurlijk kan een online shoppingfail gebeuren, ook bij onze leden. Maar als er iets misgaat, doen webshops met het Thuiswinkel Waarborg hun uiterste best om dit zo goed mogelijk op te lossen. En als het nodig is staat ons juridisch team voor je klaar met klachtenbemiddeling. Lees snel onze tips over wat je moet doen bij een #onlineshoppingfail!

Stap 1: Laat van je horen

Wanneer je een klacht hebt over een aangesloten webshop, kun je deze direct melden bij de webshop. Je kunt er ook voor kiezen om een klacht in te dienen via ons klachtenformulier. De klacht komt dan niet alleen bij ons binnen, maar ook bij de webshop in kwestie. Vervolgens geven we de webshop eerst de kans om de klacht samen met jou op te lossen. Daarbij gaan wij ervan uit dat ze snel, maar maximaal binnen een week, reageren. Alle binnenkomende klachten worden natuurlijk door ons gemonitord.

Stap 2: Klachtenbemiddeling

Kom je samen met de webshop niet tot een passende oplossing of geeft deze geen reactie? Dan helpt ons juridische team jou gratis verder met klachtenbemiddeling. We nemen met jou en de webshop contact op en gaan in overleg. Bijna alle klachten die we binnenkrijgen, worden op deze manier tot tevredenheid opgelost. In enkele gevallen informeren we je over de wet- en regelgeving. Ons doel is om een oplossing te vinden waar beide partijen tevreden mee zijn.

Stap 3: Onafhankelijke geschillencommissie

In uitzonderlijke gevallen (0,8%) komt het voor dat een klacht niet wordt opgelost of dat er sprake is van een principekwestie. Je kunt dit zogenoemde ‘geschil’ dan indienen bij de onafhankelijke geschillencommissie. Deze commissie valt onder de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC) in Den Haag en is compleet onafhankelijk van Thuiswinkel.org. De commissie behandelt het geschil onder het voorzitterschap van een rechter en daar volgt een uitspraak uit. Wij hebben hier geen invloed op.

Thuiswinkel.org staat garant voor de nakoming van de uitspraken van de geschillencommissie, tot € 10.000,- per uitspraak. Op deze manier borgen wij een gedegen afhandeling van klachten. Alleen in geval van surseance van betaling of faillissement van het bedrijf geldt deze garantie niet; Thuiswinkel Waarborg is geen garantiefonds.

Klacht over een niet-aangesloten webshop?

Wij sturen klachten over niet-aangesloten webshops door naar de webshop in kwestie met het verzoek dit netjes op te lossen. Als ze hier geen gehoor aan geven, kunnen wij helaas verder niets doen. Ze zijn immers geen lid van Thuiswinkel.org. In dit geval kun je bij ConsuWijzer, het loket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een klacht indienen. De ACM komt alleen niet voor iedere klacht in actie, voornamelijk “als veel consumenten over een bedrijf of sector klagen”. Des te meer reden om te shoppen bij Thuiswinkel Waarborg-webshops!

Ontvang onze updates en voorkom een #onlineshoppingfail!

Wij houden je op de hoogte van frauduleuze webshops, geven tips over veilig online shoppen en vertellen wat je rechten als online consument zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en doe mee aan onze win-acties!

Over de auteur

Nathalie Entius werkt op de juridische afdeling van Thuiswinkel.org. Zij houdt zich bezig met algemene zaken binnen de afdeling, optimaliseert werkstromen, is een spin in het web, signaleert en controleert. Stel gerust je vragen over veilig online shoppen en mail Nathalie via .