21 november 2017

Zorg dat je geen nepproducten op je webshop verkoopt

Online shoppen op mobiel met creditcard

Thuiswinkel.org krijgt regelmatig meldingen over websites die nep- of namaakartikelen aanbieden. Dit zijn meestal niet-leden, maar kunnen soms ook onbedoeld leden betreffen. Het gaat hierbij dan meestal om online marktplaatsen of webwinkels met een grote collectie aan producten. Bij deze bedrijven kan dan niet een volledige controle over alle producten worden gewaarborgd. Hierdoor kan het voorkomen dat er bijvoorbeeld nep-oplaadkabels voor de iPhone of nep-Adidas-schoenen op de site verschijnen.

Hoe filter je deze nep- of namaakartikelen?

Er zijn dienstverleners die kunnen helpen om het aanbieden van nepartikelen te voorkomen. Zij bieden dan de mogelijkheid om het hele assortiment te scannen op namaakproducten. Zo’n scan kijkt in de webshop naar foto’s op basis van stijl, stoffen, etikettering en verpakking, de titel van de aanbiedingen en de omschrijving van de goederen.

Met de scan voorkom je schending van drie soorten intellectuele eigendomsrechten:

  • Vervalsing van producten
    Er zijn producten die door intellectuele eigendomsrechten worden beschermd. Wanneer je producten verkoopt die identiek zijn of verwarring kunnen veroorzaken omdat ze te veel op de echte producten lijken, ben je strafbaar.
  • Schending van het auteursrecht
    Je mag niet onrechtmatig gebruikmaken van beeldmateriaal van anderen.
  • Ongemachtigd gebruik
    Een logo en/of handelsmerk dat door auteursrecht wordt beschermd, mag je niet zonder toestemming gebruiken.

Bestrijd jij de namaakproducten in jouw webshop?

Met een scan op namaakproducten toon je aan dat je als webwinkelier er alles aan doet om namaakartikelen op jouw webshop te bestrijden. Deze scans geven echter nog steeds niet een volledige garantie dat jij geen namaakproducten op je webshop hebt staan. Zo kan het zijn dat er een originele afbeelding wordt getoond bij een nepproduct of dat bepaalde merken nog niet bekend zijn in de scan. Hier vinden wel regelmatig updates over plaats.

Meer informatie over de scan

Wil jij gebruik maken van een scan op namaakproducten? Neem dan een kijkje op react.org