17 november 2017

Online omzet groeit met 25% rond Sinterklaas

Sinterklaas

Sinterklaas zorgt ook dit jaar weer voor veel extra omzet bij de Nederlandse webwinkels. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Thuiswinkel.org en PostNL. Leden van de belangenvereniging verwachten dat de online bestedingen 25% hoger komen te liggen dan in een reguliere week. Hiermee komt het groeipercentage ongeveer overeen met dat van vorig jaar.

Voor heel 2017 verwacht Thuiswinkel.org een online omzet van ruim € 22 miljard euro voor de Nederlandse e-commercebranche. Dit ligt hoger dan de online bestedingen van vorig jaar, wat betekent dat Sinterklaas in absolute zin online meer uit gaat geven. “We zagen vorig jaar al dat Black Friday en Cyber Monday hierin een steeds grotere rol gaan spelen. En dit jaar zien we dat Nederlandse webshops ook meer gaan doen met Singles Day, een feestdag op 11 november die vanuit China is over komen waaien”, aldus Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. “Hiermee lijken de aankopen voor Sinterklaas steeds vroeger te beginnen, want zo wordt het voor Sinterklaas en andere consumenten wel heel aantrekkelijk om online te kopen. Als je daar het groeiende consumentenvertrouwen in en het gemak van online shoppen bij optelt, dan is het logisch dat de online bestedingen in aanloop naar het Sinterklaasfeest weer significant toenemen dit jaar.”

Zelf de regie over de bezorging

Om het logistieke proces in goede banen te leiden, heeft de online branche zich goed voorbereid op de feestdagendrukte. Leendert-Jan Plaisier, directeur operations bij PostNL Pakketten: “Het gemak van online winkelen heeft zeker bijgedragen aan de enorme groei in de afgelopen jaren. PostNL doet er alles aan om ook in deze drukke feestdagen alle pakketjes op tijd te bezorgen. Wij gaan tot het uiterste voor onze klanten. Wij raden de online kopers aan om via onze PostNL-app en -website op de hoogte te blijven van de actuele informatie over de bezorging. Via de app is het ook mogelijk om de afleverdatum aan te passen naar een gewenste datum. Daarnaast is het mogelijk te kiezen voor avondbezorging of een ander bezorgadres, bijvoorbeeld op het werk of een PostNL Pakketpunt.”

Populair voor in de schoen

Op basis van eerdere onderzoeken kunnen we stellen dat aankopen in november een goede indicatie vormen voor wat er op de verlanglijstjes voor Sinterklaas komt te staan. Boeken blijven net als voorgaande jaren populair en smaakmakers als Oorsprong van Dan Brown en Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder zullen weer gretig aftrek vinden.

Daarnaast blijkt dat dit jaar de verzamelfiguurtjes uit verrassingseieren enorm populair zijn onder kinderen. Dit is mede vanwege de trend van het unboxen, waarbij mensen de ervaring van het uitpakken via YouTube delen met hun volgers. Deze eieren zullen in december dus zeker niet ontbreken op de lijstjes.

Andere populaire cadeaus die ook dit jaar weer in de schoen goed zullen scoren, zijn naar onze verwachting onder meer games (zoals Fifa 18 of Call of Duty: WW2), deluxe-edities van muziekalbums (zoals Songs of Experience van U2 en Thuis van Marco Borsato) en klassieke of nieuwe bordspellen.

Definitieve cijfers in december

Thuiswinkel.org en PostNL voeren ieder jaar een onderzoek uit naar de verwachte online verkopen tijdens de Sinterklaas- en kerstperiode. Het onderzoek is op dit moment in volle gang. Vlak voor het Sinterklaasfeest en vlak voor Kerstmis worden de definitieve cijfers bekendgemaakt.