7 november 2017

Tips om de waarde van je webshop te verhogen

Verhoog de waarde van je webshop

De meeste webwinkeliers kijken pas naar de waardering van hun shop zodra ze hem willen verkopen. Dat is zonde, want de uitkomst van een bedrijfswaarderingsonderzoek levert waardevolle tips op waarmee je de waarde van de webshop nu al kunt verhogen!

Ondernemers die de waarde van hun bedrijf willen verhogen, richten zich al snel op het vergroten van de bedrijfswinst. Nu is het genereren van meer omzet of het beperken van de kosten zonder meer belangrijk, maar er zijn ook andere methoden waarop je de waarde van de webshop kunt verhogen. Bijvoorbeeld door de webshop minder afhankelijk te maken van derden. 
In sommige gevallen komt een aanzienlijk percentage van de bezoekers op je webshop via Google Adwords. Ook kan het zijn dat er slechts enkele leveranciers zijn die jouw shop kunnen bevoorraden. Dit soort dingen maken je erg afhankelijk van deze partijen. Slaag je er echter in om het merendeel van de bezoekers binnen te laten komen via eigen kanalen of meerdere leveranciers te vinden die de producten kunnen leveren tegen vergelijkbare voorwaarden, dan vermindert dit je externe afhankelijkheid.

Verlaag het risicoprofiel van je onderneming

Niet alleen de mate waarin je afhankelijk bent van anderen heeft invloed op de bedrijfswaardering, ook het risicoprofiel, de (niche)markt waarin je opereert en de behaalde resultaten dragen hun steentje bij. Heb je bijvoorbeeld specifieke kennis over de markt of het assortiment? Dan kan dit zeer bepalend zijn voor de bedrijfswaardering. Dit is in het bijzonder het geval wanneer deze kennis moeilijk overdraagbaar is of bepaalde producten uitsluitend via jouw shop worden verkocht. 

Sowieso is het goed om in een bepaalde nichemarkt te opereren. Voor webwinkeliers die een generiek assortiment verkopen, is het over het algemeen moeilijker om het hoofd boven water te houden dan voor webshopeigenaren die een specifiek aanbod hebben zoals een eigen merk. Ben je werkzaam in een niche die als nieuwe partij moeilijk te betreden is vanwege exclusieve dealerships of importrechten? Maar ben jij wel al een gevestigde speler? Dan is dit ook erg goed voor je concurrentiepositie en daarmee dus de bedrijfswaardering.
Het risicoprofiel kun je verder nog verlagen door je aan te sluiten bij een belangenvereniging. Een webwinkel waarvan alle documentatie op orde is, komt immers betrouwbaarder over. Deze betrouwbare uitstraling komt ook tot uiting in het conversiepercentage. Deze wordt door het voeren van een keurmerk hoger. De combinatie van een lager risicoprofiel en een hogere conversie op de webshop zorgt voor een betere bedrijfswaardering.

Benut je concurrentievoordeel

Ook het hebben van concurrentievoordelen zoals een jarenlange orderhistorie, draagt bij aan een lager risicoprofiel en dus een betere waardering. Hoewel er vaak wordt gezegd dat reeds behaalde resultaten geen garanties bieden voor de toekomst, hebben ze wel degelijk impact op de bedrijfswaardering. Heb je een webshop met een stabiele omzet over een langere periode? Dan wordt dit als minder risicovol gezien dan wanneer je inspringt op een hype en binnen korte tijd een extreem hoge omzet genereert.
Tot slot is de aanwezigheid (of afwezigheid) van grote marktplaatsen in jouw (niche)markt een belangrijke factor. Als jouw assortiment verkrijgbaar is bij grote spelers als bol.com en Amazon, dan zal dit logischerwijs niet goed zijn voor je concurrentiepositie en bedrijfswaardering. Kortom: Hoe minder afhankelijk je bent van de diensten van anderen, hoe positiever dit is voor de waarde van je webshop.

Deze blog is geschreven door Sander Scholten, adviseur bij WebshopOvername.nl. WebshopOvername.nl is business partner van Thuiswinkel.org

Word ook business partner van Thuiswinkel.org!

Business partners van Thuiswinkel.org zijn dé bedrijven die samen met ons werken aan een sterke en gezonde e-commercebranche. Als business partner profiteer je van vele voordelen:
  • Vertrouwen van klanten
  • Exclusieve toegang tot netwerkbijeenkomsten van Thuiswinkel.org
  • E-commerce onderzoeken en rapporten
  • Exposure op de website van Thuiswinkel.org
  • Thuiswinkel Business Partner Reviews
Word ook business partner