2 november 2017

B2C en B2B versmelten: wees je concurrent voor!

smeltend ijs

Of je nu een B2C of een B2B pure player bent, veel ondernemingen zien de ‘klantgrenzen’ vervagen. Je kunt deze bijvangst voor lief nemen of je kunt dit actief gaan uitbouwen. Maar waar moet je dan op letten? 

Hoe zet je online marketing in als je B2C én B2B klanten bedient?

Of je nu consument of professional bent, iedereen is uiteindelijk ‘human’. De allereerste oriëntatie op een nieuw product of dienst is daarom in veel gevallen gelijk. Je vraagt je netwerk voor tips of je doet een simpele zoekactie in Google. Voor online marketing gaat het erom hoe je vervolgens die brede bak aan geïnteresseerden ‘funnelt’ naar de juiste informatie en de bezoeker als B2B of B2C-klant segmenteert. 

Content: andere informatiebehoefte in de funnel

Consumenten kopen met name voor zichzelf of hun gezin. Ze doorlopen zelf het hele proces van oriëntatie tot aankoop. Dit maakt de drempel voor ad hoc aankopen een stuk lager. Zeker wanneer je bedenkt dat consumenten binnen 14 dagen vaak gratis het product alsnog retour kunnen sturen. Gebruik dit in de funnel en bied consumenten content die inspeelt op gevoel en beleving. Wanneer professionals inkopen gaan ze vaak niet over een nacht ijs, vooral bij een nieuwe leverancier. Natuurlijk zijn professionals ook gewoon ‘human’ en draagt een goede merkbeleving bij, maar er speelt meer. Denk aan procedures, inkoopafdelingen en specificaties. Een handige vuistregel: hoe groter de onderneming des te ‘rationeler’ het aankoopproces. Bied daarom extra content die hierop aansluit, zoals extra productspecificaties en informatie over bijvoorbeeld bulkbestellingen. 

Prijs: trend is meer transparantie!

Staan de prijzen van jouw (zakelijke) product of dienst niet online? Dan is het tijd om hier iets aan te doen! Het internet heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer transparantie is. Een retailtrend die zich op de lange termijn zal doorzetten naar alle branches. Werkt jouw onderneming met kwantumkorting en/of maatwerk? Denk dan na over een tussenoplossing zoals werken met vanaf-/brutoprijzen of bied een online rekenmodule om veelgevraagd maatwerk uit te rekenen. Klantspecifieke prijzen kunnen alsnog geboden worden achter een inlogfunctionaliteit, maar dan bied je in ieder geval wel een indicatie.

Vertrouwen: gelijke behoefte aan zekerheid

Consumenten willen weten met wie ze online zaken doen, maar dat geldt natuurlijk ook voor de zakelijke markt. Het gemiddelde orderbedrag van zakelijke bestellingen ligt vaak een stuk hoger dan van een consumentenaankoop. Des te meer reden voor B2B-klanten om zeker te weten dat ze met een betrouwbare partij zaken doen. Je kunt zorgen wegnemen door allereerst duidelijk al je contact- en bedrijfsgegevens te tonen en kraakhelder alle voorwaarden en garanties uit te leggen. Daarnaast kun je de betrouwbaarheid van je webshop extern laten bevestigen door een keurmerk. Sinds 1 jaar bestaat Thuiswinkel Zakelijk, een keurmerk dat speciaal voor B2B webshops is ontwikkeld.

Wil jij ook jouw onderneming klaarmaken voor nieuwe B2B-klanten?

logo Thuiswinkel Zakelijk

Thuiswinkel.org helpt jouw webshop verder! Met tips van onze ShoppingTomorrow-experts maar ook met extra vertrouwen door een keurmerk. Wat doet jouw webshop om het vertrouwen van B2B-klanten te vergroten?  
Bekijk wat Thuiswinkel Zakelijk voor jouw webshop kan doen!