21 november 2017

Sneeuw voor Sevilla in tijden van mondiale opwarming

Blog Martijn Hos

Bernice Notenboom is tijdens het ANVR-reiscongres een keynotespreker, maar ze blijft bovenal een poolreiziger met een duidelijke boodschap. Haar grootste zorg: de opwarming van de aarde versnelt zichzelf. Haar missie: bedrijven tot inkeer te brengen. De doelstelling van Parijs is om onze aarde niet met meer dan 1,5 °C per jaar te laten opwarmen, en zeker niet met meer dan 2,0 °C per jaar. Toch wordt dit eerste streven dit jaar waarschijnlijk al niet meer gehaald. Dat vind ik best een verontrustende gedachte, die ook nog eens wordt versterkt door het feit dat alle maatregelen die tot dusver zijn genomen niet genoeg zijn om de mondiale opwarming af te stoppen.

Het appel van Bernice om nu echt iets te doen, leest ze aan het einde van haar presentatie van het papier voor, zodat ze "zeker is dat de juiste woorden de juiste lading krijgen". Het geven van de juiste lading aan haar boodschap deed Bernice eerder ook al via een expeditie met Nederlandse CEO's naar Spitsbergen. Mij weet ze met haar woorden in ieder geval ook te raken. Ik had al langer het sterke vermoeden, maar ben er nu van overtuigd dat de e-commercesector in staat moet zijn om z’n steentje bij te dragen aan een beter milieu. Niet alleen omdat het moet, maar vooral ook omdat het kan.

Inspiratie door reiscongres

Niet alleen de presentatie van Bernice, maar ook de locatie van het congres was aanleiding voor deze inspiratie. Dit jaar vormde namelijk een zonovergoten Sevilla het decor voor het – uitmuntend georganiseerde – congres voor de reisbranche. Met het thema ‘Vernieuwen of verdwijnen’ liet de sector duidelijk zien forse ambities te hebben.

In de Zuid-Spaanse stad met Moorse invloeden waan je je al snel in een sprookje van Duizend-en-een-nacht. Wel een warme sprookje, want het kwik tikt er 's zomers gemakkelijk 45 °C aan. Volgens onze gids Sonia heeft hier ooit sneeuw gelegen, een gegeven dat ik nog steeds niet echt kan bevatten. Het was ook maar één ochtend, in de jaren ’50, maar de Sevillanen hebben het er vandaag de dag nog steeds over.

Dit jaar heeft het echter al sinds april niet eens meer geregend in de Andalusische regio. Deze droogte werd ook duidelijk zichtbaar tijdens een imposante mountainbiketour. Hierbij passeerden we een kunstmatig meer dat de stadsmetropool van water moet voorzien, maar waarvan het waterpeil al behoorlijk laag was. Iets soortgelijks had ik tijdens mijn zomervakantie in Portugal trouwens ook al gezien.

Voorbeeld aan reisbranche

Er moet dus iets gaan veranderen en dat geldt ook binnen de e-commercebranche. Webwinkels kunnen daarbij een voorbeeld nemen aan de reissector omdat deze al jaren zijn verantwoordelijkheid neemt door verder te verduurzamen en de eigen milieu-impact te verkleinen. Zij doen dat bijvoorbeeld via hun carboncalculator, een prijswinnend initiatief waarbij persoonlijke CO2-uitstoten kunnen worden berekend en gecompenseerd. In deze context kan het overigens niet anders dan een belediging van Moeder Aarde worden genoemd dat de luchtvaartindustrie buiten de werkingssfeer van 'Parijs' is gebleven. Dit is overigens iets waar ANVR zelf natuurlijk niets aan kan doen.

Maar wat kunnen wij als e-commercebranche eigenlijk doen? Slechts 2 tot 3% van alle bestelbusjes in Nederland rijdt voor de e-commercesector om pakjes bij de consument thuis te krijgen. Dat ontslaat onze sector echter niet van de verplichting om wel verantwoordelijkheid te nemen. Hoe tof zou het zijn als onze sector zijn uiterste best doet om de eigen impact zoveel mogelijk te verminderen en OP ZIJN MINST bijdraagt om de doelstellingen van Parijs te halen? Dat moet toch wel mogelijk zijn, lijkt me. Dit kan bijvoorbeeld door minder lucht te verpakken, meer duurzame materialen te gebruiken en busjes nog efficiënter te beladen. Zo komen er uiteindelijk minder emissies uit de uitlaatpijp. Als je meer wilt weten over hoe Thuiswinkel.org deze milieukwesties verder oppakt, lees dan vooral de artikelen en blogs van mijn collega Margreeth Pape.

Witte kerst?

Als ik hardop droom, dan heeft een groen Thuiswinkel Waarborg-logo de toekomst. Een keurmerk waarmee je laat zien dat je als webshop niet alleen juridisch, financieel en technisch aan alle vereisten voldoet, maar ook dat je oog hebt voor het milieu. Een beter milieu begint immers bij jezelf. Neem dus je verantwoordelijkheid en help Bernice en vooral onze kinderen aan een duurzame toekomst. Op deze manier kunnen we de Sevillanen en passant wellicht weer wat regen geven. En misschien wat sneeuw rond kerst. ¡Olé!

Auteur: Martijn Hos

Foto Martijn Hos Sinds september 2010 is Martijn Hos directeur belangenbehartiging & beleid bij Thuiswinkel.org. Hij is verantwoordelijk voor beleidsadvisering aan de overheid, politiek en stakeholders over online retail. De nadruk hierbij ligt op thema’s als consumentenrecht, betalingsverkeer, privacy, veiligheid, logistiek en duurzaamheid. Hiervoor was hij werkzaam in verschillende functies bij VNO NCW. Voor vragen kun je mailen naar