11 oktober 2017

Houd rekening met fysiek gebruik van de smartphone

Man met mobiel in hand

Uit onderzoek onder meer dan 1000 respondenten, is gebleken dat 49% de smartphone met één hand vasthoudt, 36% ‘cradled’ (1 hand bedienen, andere hand ter ondersteuning) en slechts 15% tweehandig! Danny van ISM eCompany vertelt je meer over conversie-optimalisatie op mobiel.

Gekeken naar de éénhandige gebruikers, valt het op dat maar liefst 75% van alle interacties met de duim wordt gedaan. In onderstaande afbeelding is duidelijk te zien dat naarmate de smartphones groter worden, het steeds lastiger wordt om met de duim overal bij te kunnen. Ook in usability-onderzoeken die ik heb verricht binnen ISM, valt het direct op dat gebruikers het liefst met hun duim de interactie aangaan. Soms levert dat bizarre bewegingen of pogingen op om tóch die ene functie te kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het ‘hamburger-menu’ links bovenin beeld.

Om deze reden zie ik steeds meer apps en websites de keuze maken om de meest essentiële en veelgebruikte functies onderin te tonen. In de zogeheten “bottom bar” worden deze functies dan neergezet, zoals bij het voorbeeld hieronder.

Afhankelijk van je data wil ik deze tip geven: denk goed na over hoe de gebruiker zijn/haar smartphone fysiek gebruikt en houd daar zoveel mogelijk rekening mee in design en layout beslissingen!

Begin met de mobiele weergave en vergeet de muis!

De term “responsive” zal je wellicht niet onbekend zijn, maar de uitwerking van “responsive” is niet altijd even goed. Er staan nog steeds “responsive” websites online die ervoor hebben gezorgd dat de website functioneel is, maar deze websites zijn soms verre van gebruiksvriendelijk! Dit zijn vaak ‘oude’ desktopgeoriënteerde websites, die ervoor zorgen dat de onderdelen onder elkaar komen te staan wanneer het scherm kleiner wordt. Dit is echter niet genoeg om je mobiele bezoeker een gebruiksvriendelijke ervaring te bieden en hierdoor is de kans kleiner dat het bezoek tot een conversie leidt.

Zorg voor een zo laag mogelijke ‘Cognitive Load’

Cognitive Load is de mentale inspanning die je moet doen om een taak te beginnen en/of af te ronden. Het is essentieel om deze inspanning zo laag mogelijk te houden zodat zoveel mogelijk mensen een taak afronden. Hoe je dat kunt doen laat ik je middels deze vergelijking zien:

 

De linker checkout roept direct het gevoel “pfoe, dat is veel” op, terwijl de rechter checkout eerder “makkie!” op zal roepen. De mentale inspanning is bij de linker checkout vele malen hoger dan bij de rechter, waardoor de kans op afronding bij de rechter checkout hoger zal zijn. Een hogere afronding van je checkout betekent meer conversies!

Zorg er dus voor dat je taken zo eenvoudig mogelijk laat zijn of blijken, zodat de vereiste mentale inspanning zo laag mogelijk is en de kans op een afronding van de taak (die o-zo-gewenste bestelling) zo hoog mogelijk wordt!

Meld je gratis aan

De webinar is op 19 oktober om 11.00 uur door iedereen gratis te volgen en tijdens de webinar kun je live al je vragen stellen aan Danny. Registreer je dus voor de webinar en ontvang 1 Permanente Educatie (PE)-punt voor het e-Academy register. Schrijf je gratis in voor het register en maak je expertise zichtbaar.

Meld je hier gratis aan