29 september 2017

Hoe e-retailer OTTO zijn webshops optimaliseert met crowdtesting

man met telefoon in zijn handen

Begin deze maand presenteerde Thuiswinkel.org in samenwerking met PostNL de nieuwe Thuiswinkel Markt Monitor. Het is duidelijk: als het aankomt op online aankopen, verliezen traditionele apparaten zoals desktops en laptops terrein aan mobiele devices zoals smartphones en tablets. Meer dan 1 op de 5 online bestellingen wordt inmiddels gedaan via mobiele apparaten. Hoe zorg je ervoor dat je webshop goed werkt op al die verschillende mobiele devices?


Dit is een vraag die ook de bekende retailer OTTO zichzelf continu stelt. Otto BV is een van de grootste bedrijven binnen het internationaal actieve Otto Group, een gevestigde retailer met een lange geschiedenis in thuiswinkelen. Als aanbieder van een van de grootste assortimenten in consumentenartikelen, mode, wonen en elektronica is het bedrijf een topspeler binnen de e-commerce. OTTO streeft ernaar hun klanten te voorzien van de best mogelijke winkelervaring op hun online kanalen.

“Het is uitermate belangrijk dat functionaliteiten goed werken voor onze klanten en daarnaast ook nog gebruiksvriendelijk zijn” zegt Corny van de Wal, teammanager Shop Development & Production. “We hebben natuurlijk onze eigen QA in een uitgebreide testomgeving om er alert op te zijn dat veranderingen correct doorgevoerd worden. Echter beschikken we niet over alle devices, besturingssystemen en browserversies die aanwezig zijn in de markt om mee te testen. Daarnaast moeten deze testen plaatsvinden in een relatief kort tijdsbestek, dat ook flexibel genoeg moet zijn om binnen onze cyclus te passen.”

Testbirds helpt OTTO door herhaaldelijk functionele testen en usabilitytesten uit te voeren. “Dit doen ze met eindgebruikers die beschikken over de devices die onze klanten gebruiken om onze kanalen te bezoeken” aldus Van de Wal. “We krijgen directe feedback over functionele fouten en problemen binnen de usability van onze webshops, zoals otto.nl en lascana.nl. Alle bugs (fouten) worden geregistreerd binnen Testbirds’ platform, dat eenvoudig is om mee te werken. Het platform maakt de soorten bugs inzichtelijk en vaak zijn er screenshots of zelfs video’s aanwezig die uitleggen wat er precies misgaat.”

Voor OTTO wordt de testaanpak gezien als kostenefficiënt. “Als je alles zou willen testen door te in-sourcen, ben je erg veel geld kwijt om een infrastructuur op te zetten, testdevices aan te schaffen en alles te onderhouden. Maar belangrijker dan dat, alle bugs en usabilityfouten die eruit gehaald worden, zorgen er onder aan de streep voor dat je meer sales binnenhaalt en de retentie vergroot. Want elke klant die tegen een bug aanloopt, verlaat de website. Alles wat het proces voor de klant beter maakt, levert simpelweg meer tevreden klanten op.”

Weten wat Testbirds concreet voor OTTO heeft gedaan en heeft betekend?

Ontdek het op donderdag 5 oktober om 11:00 uur in de webinar Meer succes met je mobiele webshop? Test met je eindgebruikers! Testbirds’ projectmanager Arno van der Born legt daarin het belang van testen uit en vertelt hoe crowdtesting OTTO heeft geholpen in het verbeteren van de klantervaring. Houd ook de volgende editie van Twinkle Magazine in de gaten waarin de samenwerking tussen OTTO en Testbirds uitgediept wordt.