18 september 2017

Bezoek aan het Crossborder e-commerce event

Presentatie op het Crossborder evenement

Woensdag 6 september stond het Crossborder e-commerce Event weer op het programma, hét evenement voor iedereen die over de grens onderneemt of wil ondernemen. De aanwezige sprekers deelden hun ervaringen en kennis over het ondernemen in verschillende landen.

Business Partner DPD doet ieder jaar onderzoek naar de belangrijkste e-commerce trends in Europa en geeft een goed inzicht in het online gedrag van e-shoppers. Uit het onderzoek van DPD blijkt dat de Europese B2C-markt blijft doorgroeien. Tussen 2010 en 2015 steeg het aantal verstuurde pakketten per jaar van 1,5 miljard naar 4 miljard. En in 2025 is dit getal naar alle waarschijnlijkheid verdubbeld naar 8 miljard. Bestellen op buitenlandse webshops wordt steeds populairder. Zeker 52% van de Europese e-shoppers bestelt wel eens bij een buitenlandse webshop. 69% van deze bestellingen zijn bij webshops binnen Europa geplaatst.

Cultuurverschillen

Wat duidelijk naar voren kwam in verschillende presentaties tijdens het crossborder event, zijn de cultuurverschillen tussen de landen. Jeroen Adriaans van Bamigo zei bijvoorbeeld tijdens zijn presentatie: ‘Als je iets in Duitsland kunt slijten, kun je 't overal verkopen'. Er kwam duidelijk naar voren dat wat in jouw land werkt, niet per se in een ander land werkt. Belangrijk is vooral te testen en bij te houden wat de conversie is vanuit verschillende landen waar je onderneemt.

 

‘Als je iets in Duitsland kunt slijten, kun je 't overal verkopen', aldus Jeroen Adriaans van Bamigo.

Maar niet alleen tijdens het bestellen zijn er cultuurverschillen, ook bij het bezorgen. De last mile is een service en ook hier kun je aan de specifieke wens van de consument voldoen. In sommige landen is het ideaal om gebruik te maken van parcel kluizen, zodat consumenten niet thuis hoeven te blijven voor een pakket en zelf een moment kunnen uitkiezen om een pakket op te halen. Maar in Nederland zijn deze kluizen niet populair, omdat alles hier goed bereikbaar is en snel bezorgd wordt. De belangrijkste tip wat cultuurverschillen betreft is dus: laat het pakket leveren naar wens en behoefte van de consument.

Next-day delivery wordt standaard

Consumenten krijgen steeds meer de regie over het bezorgproces. Zij gaan bepalen waar, wanneer en hoe laat een pakket aankomt. Lang wachten op een pakket wordt niet meer geaccepteerd en next-day delivery heeft de voorkeur. Dit zal ook de motivatie voor de consument zijn om bij een webshop of retailer te kopen. Het onderzoek van DPD geeft aan dat 37% van de Nederlandse consumenten nu al een leveringstijd van maximaal 1-2 dagen verwacht. Een levertijd van 3-5 dagen is echter de verwachting van de meeste e-shoppers.

' Lang wachten op een pakket wordt niet meer geaccepteerd en next-day delivery heeft de voorkeur.'

Real-time informatie en wijzigen tijdens verzending

Naast next-day delivery ziet de consument graag real-time informatie over het afleverproces. Welke stappen maakt mijn pakket door? Waar is mijn pakket op dit moment? En wanneer wordt deze bij me afgeleverd? Daarnaast is er de wens van de consument om leveringen tijdens verzending nog te kunnen wijzigen.

Dit lijkt onmogelijk, maar er zijn kansen om dit aan te bieden door samen te werken met leveranciers. Wanneer de consument bijvoorbeeld het adres voor bezorging wil wijzigen van huisadres naar werkadres, omdat het pakketje onder werktijd wordt bezorgd. Als in deze situatie tijdens het leveringsproces wijzigingen doorgevoerd kunnen worden, staat de leverancier niet voor een dichte deur. Het levert dan voor beide partijen voordelen op om samen te werken.

Same-day delivery in de toekomst

Na next-day delivery zal same-day delivery de volgende stap worden. De ontwikkeling is zelfs al gaande, enkele webwinkels bieden de dienst al aan tegen betaling. Vooral in stedelijke gebieden met goede infrastructuur en bereikbaarheid zal dit een gewenste ontwikkeling zijn voor de consument. Wanneer pakketten direct vanuit de producent worden verstuurd, verkort je de supply chain en is directe levering op dezelfde dag zeker haalbaar.

Ga jij over de grens ondernemen?

Blijf investeren in meer gemak, uitgebreidere keuzes en services passend bij de cultuur van het land. Meer weten over crossborder ondernemen? Bekijk dan onze informatiepagina, inclusief handige checklist en do’s/dont’s over internationaal ondernemen.