20 september 2017

Brusselse besluiten belangrijker dan Prinsjesdag

Blog Martijn Hos

Deze dagen krijg ik veelvuldig de vraag of de Rijksbegroting voor volgend nog nieuws voor webwinkels in petto heeft. Steevast is “Nee” daarop mijn antwoord. Prinsjesdag is – zeker dit jaar met de coalitieonderhandelingen nog steeds in volle gang – beleidsarm, beperkt interessant en vooral heel ceremonieel. Het ontbreken van Algemene Politieke Beschouwingen zegt volgens mij wel genoeg. Budgettair verschuift er nauwelijks wat, simpelweg omdat het rijk zich langjarig aan allerlei verplichtingen verbindt en Rutte op de tent moet passen. Nee, als er momenteel al grote beleidswijzigingen zijn, dan zijn ze of budgetneutraal of komen ze vooral uit Brussel en minder uit Den Haag.

Met een ‘steevast nee’ doe ik trouwens de waarheid een beetje geweld aan, want bronnen in de wandelgangen zeggen dat een klein hoekje van de begroting voor Veiligheid en Justitie wordt vrijgemaakt voor de inrichting van een Digital Trust Center. Dit centrum (waarvoor ik in een eerdere blog aandacht vroeg) moet een loket of ten minste een bron van informatie worden waar bedrijven terecht kunnen met vragen over cyberaanvallen, fraudemethoden en kwetsbaarheden. Misschien dat er hier ook technische handreikingen aan webwinkels kunnen worden gegeven. In het najaar ga je hier hoogstwaarschijnlijk nog wel wat meer over horen.

Bescherming uit Brussel

Nee, de echt spannende dingen gebeuren momenteel in – jawel – Brussel. Zo beboette de Europese Commissie Google bijvoorbeeld omdat de techgigant misbruik maakte van zijn machtspositie rondom Google Shopping. Maar het grootste nieuws van de afgelopen weken was natuurlijk de roep om een zogenoemde GAFA-belasting. Dit is een belasting die er volgens een groeiend aantal EU-landen moet komen om vooral Google, Amazon, Facebook en Apple hun fair share van belastingen te laten betalen in de landen waarin zij omzet maken.

Ik vind dit een bijzonder interessante discussie. Mijn eerste reactie hierop is: “Mooi”, want ik ben voor gelijkheid en een eerlijk speelveld voor ondernemingen. Daarnaast, waar geld wordt verdiend (aan webwinkels en consumenten), moet omzetbelasting worden betaald. Ik hoop echter wel dat het voorstel zich niet eenzijdig richt op Amerikaanse grootmachten. Uit andere delen van de wereld komen eveneens nog veel e-commercereuzen op ons af. Een partij als Alibaba bestaat bijvoorbeeld ook nog altijd natuurlijk…

 

Al met al heb ik niet zoveel met het ceremoniële van Prinsjesdag. Natuurlijk blijft het leuk om politiek Den Haag in zondagse kleding bij elkaar te zien komen en vooral om de felbegeerde borrel van VNO-NCW te bezoeken. Maar voor het echt belangrijke nieuws voor onze online sector wend ik mij deze weken toch liever tot de besluiten uit Brussel.