12 september 2017

Op bezoek bij de Next Generation Store van MediaMarkt

Netxt generation store

Eerder dit jaar heeft MediaMarkt, Thuiswinkel.org-lid, haar eerste Next Generation Store geopend in Eindhoven Centrum. Met deze nieuwe winkel van de toekomst richt de marktleider in consumentenelektronica zich vooral op de klantenbeleving. Voor ons dus de hoogste tijd om een kijkje te nemen in deze winkel.

De eerste Nederlandse MediaMarkt werd in 1999 in Rotterdam geopend en inmiddels telt het van oorsprong Duitse multimediaconcern 49 fysieke winkels binnen onze landsgrenzen. De onlangs gerenoveerde website wordt gezien als de 50ste winkel van de elektronicagigant. Ook hier staat de customer journey hoog in het vaandel.

Beleving, beleving, beleving

Waar de website de bezoeker van gemak voorziet, moeten de winkels in het teken staan van klantbeleving. De vernieuwde winkel in Eindhoven is een pilotwinkel voor hoe MediaMarkt haar winkels in de toekomst ziet. Hierbij is er veel aandacht voor het testen, uitproberen en ervaren van de producten in de winkel. Daarnaast biedt de vernieuwde winkel workshops en demonstraties aan. Het werd ons snel duidelijk dat deze winkel een voorbeeld is van hoe de consumentenretail zich in de toekomst gaat ontwikkelen, met een centrale plek voor beleving. 

Het belangrijkste contactpunt van de bezoeker is natuurlijk de medewerker. Daarom zorgt MediaMarkt ervoor dat al haar werknemers intensief zijn getraind, zowel op het assisteren van klanten als op vakinhoudelijke kennis. Daarnaast zijn ze allemaal uitgerust met een tablet, zodat ze eenvoudig overal informatie kunnen opzoeken en zo de klant nog beter van dienst kunnen zijn.

Negen paviljoenen

Om de beleving van de klanten nog verder te optimaliseren bevat de vernieuwde winkel van MediaMarkt negen paviljoenen. Elk paviljoen geeft een verdieping aan bepaald thema, waaronder Smart Home, Audio en Gaming, met behulp van de nieuwste producten en/of diensten. In het koffiepaviljoen zie je bijvoorbeeld niet alleen de nieuwste espressoautomaten, je kunt er ook de lekkerste koffie zelf proberen. En in het culinaire paviljoen laat een chef-kok tijdens piekuren zien hoe makkelijk je met de juiste apparaten thuis de lekkerste gerechten op tafel tovert.

MediaMarkt biedt met deze paviljoenen een ideaal podium voor haar leveranciers om hun producten extra onder de aandacht te brengen. Leveranciers kunnen deze stands huren zodat zij eigen experts kunnen inzetten om via demonstraties en workshops alle ins en outs van de betreffende producten of diensten aan de klant over te brengen. Hiermee creëert de winkel dus een win-win-winsituatie voor zichzelf (tevreden klanten), de leverancier (extra podium voor producten en diensten) en de klant (extra professionele service).

Leuke extra’s

Om de klantbeleving nog verder uit te breiden, beschikt de Next Generation Store ook over een aantal leuke gimmicks. Zo kan iedereen tegen betaling een 3D-poppetje van zichzelf laten maken. Een moderne variant om jezelf te vereeuwigen als je al die (online) fotoalbums beu bent.

Verdwalen binnen deze winkel wordt ook een uitdaging. Dankzij een app van MediaMarkt en de slimme, navigerende verlichting van Philips Lighting weet een klant altijd waar hij zich bevindt in de winkel, weet hij moeiteloos zijn gewenste producten te vinden en kan hij eenvoudig om assistentie van een medewerker vragen. Wel zo makkelijk met vier ruime verdiepingen vol televisies, telefoons, games en huishoudelijke apparatuur.

Dat MediaMarkt ook van een nood een deugd weet te maken, blijkt wel uit de aanwezigheid van de Awabot Relay Robot. Voorheen had de winkel veel last van diefstal als medewerkers telefoons meegaven aan klanten om bij de kassa af te rekenen; het kwam nogal eens voor dat deze klanten dan ‘vergaten’ te betalen voor hun apparaat. De winkel heeft daar nu een oplossing voor verzonnen die perfect binnen het thema van de Next Generation Store past. Medewerkers geven de telefoon nu mee aan een speciale robot die zonder botsingen met schappen en mensen een route naar de kassa weet te vinden. De klant kan vervolgens nog rustig verder winkelen en zijn product later afrekenen wanneer het hem uitkomt. Naast een veilige oplossing tegen diefstal zorgt de robot natuurlijk ook voor veel bekijks onder het winkelende publiek.

De toekomst van offline

Als er iets is wat we van ons bezoek aan deze winkel hebben geleerd, is dit dat er wel degelijk een toekomst is voor fysieke winkels. Natuurlijk biedt internet de consument veel gemak en lagere prijzen, maar met een sterke focus op klantbeleving hebben de winkels in de winkelstraat wel degelijk meer dan genoeg toegevoegde waarde. En deze ‘winkel van de toekomst’ laat hiervan het perfecte voorbeeld zien.