10 juli 2017

Maak je webshop toegankelijk voor iedereen

Elaine Oldhoff

Namens Thuiswinkel.org nam ik onlangs deel aan een rondetafelbijeenkomst genaamd ‘Toegankelijkheid implementeren en borgen in je organisatie’, georganiseerd door de Stichting Accessibility. Hier ging ik met vertegenwoordigers vanuit diverse (semi)publieke en commerciële organisaties en onderwijsinstellingen de dialoog aan over hoe te starten met toegankelijkheid in je organisatie. Tijdens deze gesprekken kwam onder andere naar voren dat een goede toegankelijkheid significant bijdraagt aan het succes van een webshop.

Niet alleen omdat het moet…

Bedrijven moeten volgens de 'Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte' sinds 1 januari 2017 geleidelijk zorgen voor algemene toegankelijkheid van hun producten en diensten. Maar het moeten voldoen bleek tijdens de bijeenkomst niet de enige trigger om de toegankelijkheid voor iedereen te vergroten. Daarom hebben we tijdens de bijeenkomst nog meer beweegredenen de revue laten passeren:  

  • Idealisme en visie: de behoefte om te veranderen kan ook ontstaan vanuit persoonlijke overtuiging en betrokkenheid bij dit onderwerp. Bedrijven kunnen met dit onderwerp hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.
  • Marktvergroting: Technologische ontwikkelingen en digitalisering van de samenleving zorgen voor steeds meer winkelgemak. Het is daarom een kans om juist de mensen met een beperking te laten profiteren van gemakkelijk online shoppen. Wanneer je hier als webshop onvoldoende op bent ingericht, loop je dus een belangrijke en grote doelgroep mis.

 …maar ook uit commercieel belang!

Naast verbreding van je klantgroep zijn er meer commerciële redenen die het interessant maken om je website beter toegankelijk te maken. Het zijn immers niet alleen de mensen met een beperking die moeite kunnen hebben met het begrijpen van je webshop. Ook Google indexeert bijvoorbeeld alle informatie op je website om deze te ranken in de zoekresultaten. Hoe toegankelijker deze informatie is hoe beter de zoekmachine je website kan ranken. En vergeet de conversieoptimalisatie niet! Voor de meeste webwinkels is conversie zelfs het hoofddoel. Iemand die niet gemakkelijk zijn weg kan vinden op jouw website, gaat minder snel over tot een aankoop of klik. 

Certificering

Thuiswinkel.org certificeert leden (nog) niet op toegankelijkheid. Dat de belangenvereniging hier wel degelijk waarde aan hecht, blijkt uit het feit dat zij dit jaar zelf weer door Stichting Accessibility zijn gecertificeerd op toegankelijkheid en het Waarmerk drempelvrij.nl hebben verdiend. Dit wil zeggen dat iedereen onze website kan gebruiken, ook mensen met een (visuele) beperking. En hopelijk doet het goede voorbeeld ook hier volgen.

Webinar

Als webshop doe je er dus goed aan om na te denken over hoe toegankelijk je website eigenlijk is. Zie je hiervoor veel beren op de weg of juist door de bomen het bos niet meer? Op donderdag 6 juli gaven we samen met Stichting Accessibility een webinar over toegankelijkheid. Deze webinar kun je hier gratis terugkijken.

Heb je nog verdere vragen over toegankelijkheid of gerelateerde onderwerpen, neem dan contact op met Elaine Oldhoff (), adviseur privacy en consumentenrecht bij Thuiswinkel.org en een van de presentatoren tijdens de webinar.