29 juni 2017

Nederlandse e-commerce in de wachtkamer: de flipperkast die politiek heet

Martijn Hos

Hoera! We zijn alweer toe aan informateur nummer drie. Na Edith Schippers en Herman Tjeenk Willink wordt nu het stokje overgedragen aan Gerrit Zalm. De voormalig minister van Financiën en viceminister-president wordt alom geprezen als ervaren bestuurder en bewindspersoon en beschikt over een bulderende lach. Wat minder mensen weten, is dat hij zeer behendig is achter de flipperkast. Een talent dat figuurlijk gesproken goed van pas kan komen de komende tijd.

Zullen de onderhandelingen tussen het motorblok en de weer in genade aangenomen ChristenUnie nu snel leiden tot een kabinet? Als ik Gert-Jan Segers was, zou ik sowieso aardig wat noten op mijn zang hebben en een wensenlijstje meenemen dat langer is dan de tien geboden. Er liggen dus nog de nodige onderhandelingen in het verschiet,  met meer dan genoeg geflipper voor Gerrit. Helaas, want dat kost natuurlijk weer veel tijd. Tijd die we eigenlijk niet meer hebben.

Het is vandaag dag 106 van de verkiezingen en de benoeming van een kabinet lijkt nog steeds ver weg. Dit zorgt voor de nodige schade aangezien we nu al een nieuw kabinet nodig hebben dat beslissingen kan nemen. Belangrijke beslissingen over onderwijs en cybersecurity die onze e-commercesector verder kunnen brengen. In ons verkiezingsprogramma vroeg Thuiswinkel al aandacht voor deze onderwerpen. Een demissionair kabinet neemt die beslissingen immers niet, waardoor het nu voelt alsof de e-commercebranche in de wachtkamer zit.

Onderwijs

Webwinkels weten van gekkigheid niet meer waar ze voldoende gekwalificeerde mensen vandaan moeten halen. Er is bijvoorbeeld enorm veel behoefte aan developers en e-marketeers, maar ook aan vaardigheden op het gebied van e-logistics. Relevante specialisten zijn momenteel schaars op de arbeidsmarkt wat de groei van de Nederlandse e-commercesector behoorlijk belemmert.

Daarom voert Thuiswinkel.org via haar e-Academy een tweesporenbeleid, gericht op (1) het certificeren van opleidingen om zo te komen tot toetreders op de arbeidsmarkt met de juiste competenties en (2) het versterken en behouden van talent door bedrijven te laten investeren in het zogenoemde leven lang leren.

Structurele aandacht vanuit de overheid is hierbij echter ook noodzakelijk. Het nieuwe kabinet moet gaan investeren in digitale vaardigheden en het opleiden van mensen. Ook via VNO-NCW’s Digitale kwantumsprong wordt daarvoor gepleit, onder anderen door Daniel Ropers, nu nog CEO van bol.com: “Ict-kennis moet veel meer worden ingebouwd in het onderwijs. Toepassing van ict wordt bepalend voor de toegevoegde waarde in alle sectoren, niet alleen de detailhandel.” Hieraan moet volgens ons een budget worden gekoppeld van jaarlijks € 50 miljoen. De vraag is nu alleen natuurlijk wanneer we hiervan kunnen gaan profiteren.

Cybersecurity

Het Nationaal Cyber Security Center waakt over onze vitale infrastructuur. Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar 97% van de Nederlandse bedrijven is actief buiten deze vitale infrastructuur. Het overgrote deel van deze bedrijven behoort tot het mkb. Dat mkb heeft veel te lijden en te leren van de vele soorten beveiligingsbreuken, maar kan nu niet profiteren van de kennis en vaardigheden van het NCSC. En dat zou wel moeten. Natuurlijk, honderd procent veiligheid, bijvoorbeeld tegen inbraken, bestaat niet. Maar als je webwinkel getroffen wordt, wil je dat de inbraak zo snel mogelijk stopt en dat de schade zoveel mogelijk wordt beperkt. De oplossing ligt – en dat is de beslissing die het nieuwe kabinet moet nemen – in de oprichting van een Digital Trust Center (100 miljoen per jaar volgens VNO-NCW). Daarmee moeten mkb’ers zich weer voldoende weerbaar kunnen maken.

Kort gezegd, alleen al binnen de e-commercebranche liggen er meer dan genoeg belangrijke zaken te wachten op de beslissingen van een nieuw kabinet. Als de formatie nog lang op zich laat wachten, betekent een belemmering van de online en daarmee de economische groei. Het is daarom zaak voor flipperexpert Zalm dat hij de partijen zo bij elkaar weet te brengen dat ze samen goed aan de slag kunnen. Voordat de flipperkast van de Nederlandse politiek helemaal op tilt slaat.