27 juni 2017

Thuiswinkel.org: miljardenboete voor Google opsteker voor (web)winkels

Google and EU Flag

De door de Europese Commissie opgelegde recordboete van ruim € 2,4 miljard aan Google is een opsteker voor zoekmachines, webwinkels en consumenten. De e-commercegigant krijgt de straf voor oneigenlijk machtsmisbruik omdat zij Google’s eigen vergelijkingssite Google Shopping prominenter in beeld laat in de zoekresultaten dan die van anderen. Oneerlijke concurrentie, zegt de Europese Commissie. Voor webwinkels is de boete een opsteker, omdat met de boete recht wordt gedaan aan de benadeling van concurrerende prijsvergelijkers en adverterende webwinkels.

Waarom is de boete terecht?

Bij een zoekopdracht naar een product kan niemand heen om het prominente advertentieblok van Google Shopping. Het productoverzicht van (web)winkels die een product aanbieden, staat steevast bovenaan in de zoekresultaten. In het advertentieblok toont de zoekmachine foto’s van producten, met de prijs erbij en een link naar de verkopende webshop. Webwinkels bieden voor deze advertentieruimtes tegen elkaar op om een goede plek in Google Shopping te mogen innemen.

Wijnand Jongen: “Boete is opsteker voor zoekmachines, webwinkels en consumenten”

Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, ziet het als een goede ontwikkeling dat een internationale grootmacht als Google door de Europese Commissie stevig op de vingers wordt getikt. “De boete voor Google is stevig en laat zien dat er echt iets aan de hand is met de machtsverhoudingen rondom zoekresultaten. Het is een opsteker voor zoekmachines, webwinkels en consumenten. Prijsvergelijkers worden op al jaren op achterstand gezet waardoor er geen sprake is van gezonde concurrentie bij Google”, aldus Jongen. “Webwinkels kunnen vanwege de marktdominantie van Google in Europa niet anders dan in Google Shopping de hoogste prijs betalen. Ook is het unfair dat webwinkels niet met plaatjes producten kunnen aanprijzen in hun zoekresultaten. Dat recht is enkel voorbehouden voor adverterende webwinkels in Google Shopping. En het is uiteindelijk de consument die de prijs betaalt, omdat de alsmaar oplopende kosten voor adverteren op Google zich uiteindelijk vertalen naar hogere consumentenprijzen.”.

Wat betekent hoger beroep voor webwinkels?

De belangrijkste vraag voor zoekmachines en webwinkels die nu boven de markt hangt, is welke maatregelen Google in de komende 90 dagen zal nemen om het gestelde machtsmisbruik op te heffen. Er moet worden voorkomen dat zoekmachines en webwinkels de dupe worden van een jarenlang durend hoger beroep.

De beschuldiging van machtsmisbruik via de zoekmachine is overigens niet de enige strafzaak die tegen Google is aangespannen. De EU heeft Google ook op het matje geroepen vanwege het vermeende machtsmisbruik via haar Android-besturingssysteem en advertentiedienst Google AdSense.

Wijnand Jongen, fotograaf Jelmer de Haas Meer informatie?

Voor meer informatie over deze boete of gerelateerde onderwerpen kun je contact opnemen met Wijnand Jongen (), directeur Thuiswinkel.org.