26 juni 2017

Eenvoudig meer winst dankzij A/B-testen

Lijngrafiek

De focus ligt bij webwinkels vaak op online marketing; zorgen voor meer bezoekers. Maar wat als deze bezoekers voor (te) weinig conversie zorgen? Een van de eenvoudigste manieren om je conversie te optimaliseren wordt vaak over het hoofd gezien: A/B-testen met behulp van een tool als Visual Website Optimizer.

Bij A/B-testen maak je twee verschillende versies van dezelfde pagina. De software zorgt ervoor dat de ene helft van je bezoekers versie A te zien krijgt, en de andere helft versie B.
Als na de looptijd van de test blijkt dat bezoekers van versie B veel vaker op de call-to-action drukken én daadwerkelijk overgaan tot aankoop, zorg je er natuurlijk voor dat al je klanten versie B krijgen te zien. De call-to-action op versie A prikkelt dan blijkbaar niet genoeg om daadwerkelijk over te gaan tot een aankoop. Je gaat dus niet op zoek naar meer bezoekers, maar je zorgt ervoor dat je huidige bezoekers meer kopen.

Eenvoudig meer winst dankzij A/B-testen

Omdat je met A/B-testen bijna alle elementen op een pagina kunt testen, kun je op eenvoudige wijze je winst vergroten. Kijk bijvoorbeeld niet alleen naar de plaatsing van de knop ‘plaats in winkelmandje’ maar ook naar de lay-out. En voer niet alleen tests uit met je call-to-actions, maar ook met je productomschrijvingen, afbeeldingen, titels van artikelen, et cetera.
Je hoeft geen uitgebreid marktonderzoek te doen of theoretische verhandelingen te lezen over conversieoptimalisatie en de beste plaatsing van een call-to-action; je laat je bezoekers bepalen. Hoe beter je de (onbewuste) behoeftes van je bezoekers vervult, hoe sneller zij met je in zee gaan.

Let wel op: A/B-testen is een krachtige manier om je conversie te optimaliseren, maar heeft niet altijd nut. Als je weinig bezoekers of verkopen hebt, zijn de resultaten niet representatief. Ook trekken mensen vaak verkeerde conclusies uit A/B-tests die te snel zijn afgerond, en ook het te lang door laten lopen van een A/B-test kan onbetrouwbare resultaten oproepen. A/B-testen moet je dus alleen maar doen als je precies weet wat je doelen zijn en hoe je deze kunt bereiken.

Kortom, A/B-testen kun je heel goed zelf doen, maar richt je je liever op je core-business, of heb je al genoeg andere prioriteiten, laat je dan adviseren en helpen door een expert op dit vlak.

Over Yellowlab

Yellowlab houdt van cijfertjes, heatmaps en statistieken. Volgens Yellowlab begint succesvol e-commerce namelijk met inzicht. En dat niet alleen: wij geloven ook dat we je pas echt kunnen helpen als we eerst de nodige cijfertjes in kaart hebben gebracht. Kortom: wil je een hogere conversie en/of meer bezoekers naar je webshop? Dan kijken wij graag eens vrijblijvend met je mee.

Zelf conversie verhogen of meer bezoekers via online marketing? Kijk eens op onze site https://www.yellowlab.nl/.

Dit artikel werd al eerder deels gepubliceerd op Yellowlab.nl


Word ook business partner van Thuiswinkel.org!

Business partners van Thuiswinkel.org zijn dé bedrijven die samen met ons werken aan een sterke en gezonde e-commerce branche. Als business partner profiteer je van vele voordelen:
  • Vertrouwen van klanten
  • Exclusieve toegang tot netwerkbijeenkomsten van Thuiswinkel.org
  • E-commerce onderzoeken en rapporten
  • Exposure op de website van Thuiswinkel.org
  • Thuiswinkel Business Partner Reviews
Word ook business partner