19 juni 2017

Localisatie: waarom de webshop overal converteerde, behalve in Japan

Business partner nieuws

Jonge vrouw met Ipad in haar hand

Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat een online shop ook succesvol is in het buitenland. Er zijn veel verschillende factoren om rekening mee te houden. Zijn er problemen in het betaalproces? Werkt mijn webshop goed op netwerk X met smartphone Y en besturingssysteem Z? Wat vindt de eindgebruiker van mijn website ten opzichte van die van de concurrentie?

Voor een Italiaans modehuis voerden we een localisatietest uit in Japan. Wat was namelijk het probleem? De webshop converteerde overal naar verwachting, behalve daar. Het modehuis wilde weten wat de Japanse eindgebruiker precies dacht van de online winkel en zette crowdtesting in. Hiermee wordt een groep testers samengesteld op basis van specifieke criteria om apps, websites of andere digitale producten te testen. Zijn er bijvoorbeeld testers gewenst van tussen de 30 en 35 jaar in Amsterdam, hbo-opgeleid met een modaal inkomen, dan zijn deze via crowdtesting te vinden. In de grote pool van crowdtesters is iedere doelgroep te vinden, van alledaagse consumenten tot gecertificeerde testers. Eén ding hebben ze gemeen: het zijn eindgebruikers, die testen op hun eigen devices, in hun eigen omgeving. Met crowdtesting ontvang je zo zeer realistische inzichten uit de mobiele markt, inzichten over de functionaliteiten en gebruiksvriendelijkheid van je webshop bijvoorbeeld.

Testopzet

Het Italiaanse modehuis liet Japanse eindgebruikers aandachtig kijken naar zowel functionele fouten (“Werkt de knop als ik erop druk?”) als problemen met de gebruiksvriendelijkheid (“Hoe kan het betaalproces gebruiksvriendelijker?”). Uiteindelijk werden in totaal tien testers geselecteerd om de crowdtest uit te voeren. Deze testers woonden in Japan, spraken de taal vloeiend en hadden een gemiddelde leeftijd van 29. De verdeling bestond verder uit zes mannen en vier vrouwen en twee van de deelnemers waren ook tester van beroep. Het modehuis koos ervoor om te testen op zowel desktop als mobiel, waarbij zes deelnemers op een iPhone testten en vier deelnemers op een Windows-computer. De testers volgden use cases, een soort scenario’s om te doorlopen, waarvan ze uitgebreid vastlegden welke stappen ze hebben gemaakt. Open, gesloten en beoordelingsvragen maken vervolgens duidelijk hoe de tester de use case heeft ervaren en of er zich problemen hebben voorgedaan.

Resultaat

De antwoorden die de Japanse testers gaven, leverden waardevolle inzichten op over waarom de verkopen van de Japanse webshop achterbleven bij die in andere landen. Zo waren er tientallen bugs gevonden, waarvan de meeste vertaal-, spel-, en grammaticafouten waren. Er waren echter ook laadfouten en display errors. De functionele fouten worden allemaal vastgelegd in het testplatform en in verschillende gradaties geclassificeerd met betrekking tot de ernst. Kijken we naar de usability van de webshop, dan zien we grote fouten die de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede komen. Zo stonden de maten van de modeartikelen niet in de Japanse standaarden, maar in de Europese standaarden. Dat maakt het voor Japanse eindgebruikers niet aantrekkelijk om een aankoop te doen, zeker als niet duidelijk is welke maat aangeschaft moet worden. Verder waren er verschillende weergaven en beschrijvingen die de Japanse testers niet gewend waren, zoals de prijsaanduiding (niet een punt, maar een komma), personalia (eerst achternaam, dan voornaam) en adresgegevens (eerst land, dan pas postcode, staat, woonplaats en adres). Ook konden de gebruikers alleen Latijnse tekens gebruiken in invoervelden zoals de zoekbalk en voor verzendinformatie, wat natuurlijk bijzonder onhandig is.

Conclusie

Het Italiaanse modehuis was blij om het eindrapport met alle bevindingen te ontvangen. Met de concrete feedback en aangegeven verbeterpunten konden ze direct de Japanse versie van hun online shop optimaliseren. Deze casus toont aan hoe belangrijk het is om localisatietesten uit te voeren wanneer je als e-retailer internationaal opereert. Alleen door eindgebruikers uit lokale markten te betrekken bij het ontwikkelen van je website, zorg je ervoor dat het goed aansluit bij de cultuur en gebruiken daar. Werkt het goed voor je eindgebruiker, dan vergroot je de kans op succes. Crowdtesting is het ideale middel om daarbij te helpen.

Een uitgebreide versie van dit artikel werd eerder gepubliceerd op MarketingTribune. Meer weten over het testen van je app, website of webshop met eindgebruikers? Bezoek www.testbirds.nl of neem contact op via info@testbirds.nl.

Word ook business partner van Thuiswinkel.org!

Business partners van Thuiswinkel.org zijn dé bedrijven die samen met ons werken aan een sterke en gezonde e-commerce branche. Als business partner profiteer je van vele voordelen:
  • Vertrouwen van klanten
  • Exclusieve toegang tot netwerkbijeenkomsten van Thuiswinkel.org
  • E-commerce onderzoeken en rapporten
  • Exposure op de website van Thuiswinkel.org
  • Thuiswinkel Business Partner Reviews
Word ook business partner