8 juni 2017

Wetswijziging: Geen extra belkosten toegestaan voor klantenservice

Afbeelding van een medewerker van een klantenservice. Vrouw met koptelefoon op.

Vanaf 1 juli 2017 is het voor bedrijven niet meer toegestaan om voor hun klantenservice een telefoonnummer (zoals een 0900-nummer) te gebruiken waarvan de kosten hoger liggen dan het basistarief. Op dit moment geldt er nog een maximaal informatietarief van € 1,00 per gesprek.

Deze wetswijziging komt voort uit een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Daarin is bepaald dat de kosten van een telefoongesprek over een gesloten overeenkomst via een door een handelaar opengestelde servicelijn uitsluitend nog de gebruikelijke belkosten – het verkeerstarief voor de vaste of mobiele telefoon – mogen bedragen. Volgens het Hof van Justitie kunnen extra belkosten klanten ervan weerhouden de klantenservice te bellen. Dit is onwenselijk omdat een klant zonder extra kosten telefonisch contact moet kunnen opnemen met zijn verkoper om informatie over de overeenkomst te krijgen. Daarnaast moet hij de mogelijkheid hebben om zijn rechten op het gebied van garantie of herroeping te gebruiken.

Deze wetswijziging gaat uitsluitend om klantenservices die gebeld worden door klanten met wie het bedrijf een overeenkomst heeft gesloten. Bedrijven mogen overigens wel een 0900-nummer blijven gebruiken voor het bieden van klantenservice, zolang hier dus maar geen extra informatietarief voor wordt gerekend.

 

Auteur

Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org.