7 juni 2017

Een Kijkje in de keuken bij Thuiswinkel

portretfoto Margreeth Pape

Margreeth Pape houdt zich bij Thuiswinkel.org bezig met de logistieke uitdagingen van de leden en de ontwikkelingen op het gebied van online logistiek, verpakkingen en duurzaamheid. Daarnaast runt ze samen met haar man een hectisch huishouden met twee enthousiaste zoontjes. Margreeth deelt haar tijd daarom zeer efficiënt in zodat ze zoveel mogelijk kan doen op één dag. Hoe zo’n dag eruitziet, beschrijft ze in haar kijkje in de keuken. Lees je mee?

6.30 uur Gewekt door mijn jongste zoon

Meestal word ik wakker geroepen door mijn jongste zoon, want helaas is hij niet zo’n uitslaper als zijn moeder. De catering start vervolgens rond 7.00 uur als ik naar beneden loop om twee flesjes melk te maken, zodat mijn zoontjes stil zijn terwijl ik mij aankleed. Vervolgens kleden mijn man of ik onze zoontjes aan terwijl de ander beneden het ontbijt klaarmaakt. Dit gaat overigens allemaal in een razend tempo, omdat ik meestal toch net iets te lang in bed blijf liggen en er dus wat tijd ingehaald moet worden. Vervolgens pak ik mijn spullen bij elkaar, terwijl ondertussen oma de oppas binnen komt lopen. Na een snelle kus, stap ik in de auto en rijd ik naar ons kantoor in Ede of naar AC De Meern als dat beter uitkomt met mijn planning van die dag.

Eén keer per week brood smeren

Om snel van huis weg te kunnen zijn, smeer ik al mijn brood voor de hele week in één keer. Ik haal dan brood bij de bakker en beleg mijn boterhammen met verschillende soorten vleeswaren. Ik stop deze in plastic zakjes in de vriezer en neem elke dag een zakje met bevroren boterhammen mee naar mijn werk. Rond lunchtijd zijn deze ontdooid en daardoor nog supervers!

 

 

De werkdag kan beginnen

Deze ochtend heb ik een afspraak met Transport en Logistiek Nederland (TLN) over de opzet van onze ShoppingTomorrow -expertgroep Stadsdistributie. In 2016 schreven we met verschillende branches een bluepaper  waarin gemeenten aanbevelingen kregen om binnensteden klaar te maken voor de grote ontwikkelingen in de retail. In de komende editie van ShoppingTomorrow schrijven we een vervolg op deze bluepaper over de verbeteringen van stadsdistributie. Een intensief programma waar ik mij met veel energie voor inzet als voorzitter van de groep, en waar ik natuurlijk ook veel energie en kennis voor terugkrijg!

Vol enthousiasme stap ik na mijn gesprek met TLN in de auto op weg naar ons kantoor in Ede. Onderweg loop ik in mijn hoofd mijn to-do-lijstje na zodat ik met de belangrijkste zaken kan beginnen zodra ik op kantoor ben. Ik houd ervan om mijn tijd zo efficiënt mogelijk in te delen omdat ik dan zoveel mogelijk kan doen.

Op de afdeling Belangenbehartiging is het altijd een verrassing hoeveel collega’s er op kantoor zijn. Als we met zijn allen zijn, zitten we met zijn vijven maar meestal zijn een of meerdere collega’s buiten de deur in verband met afspraken. Binnen het vak van belangenbehartiging is veel praten en koffie drinken namelijk bijzonder belangrijk om succes te boeken.

 

Wat ik het allerliefst doe

Ik vind het super om vanuit Thuiswinkel.org nieuwe projecten op te starten waar de hele e-commercebranche beter van wordt. Deze projecten gaan met name over duurzaamheid, waarbij ik ervoor zorg dat we de juiste norm zetten voor de gehele sector. Daarbij neem ik webwinkels mee om ook in de eigen bedrijfsvoering handen en voeten te geven aan duurzame e-commerce. Op dit moment ben ik druk bezig met een lobby richting de overheid om de hoeveelheid plastic die gebruikt wordt door online foodretailers op een redelijke en effectieve manier te reduceren. Sinds kort bestaat hier een specifieke wet voor, maar deze is nog niet effectief voor de online sector. Ik ben nu samen met bedrijven en de overheid aan het onderzoeken op welke manier we het gebruik van plastic wel effectief kunnen minimaliseren. Hierover voer ik gesprekken met diverse partijen. Het is fantastisch wanneer we als Thuiswinkel.org projecten neer kunnen zetten waarbij we de hele sector een stapje duurzamer kunnen maken. Daar word ik echt heel blij van!

 

Tijd om te sporten

Ik heb eigenlijk nooit vaste werkschema’s. Mijn werk bestaat vooral uit het bezoeken van verschillende partijen, veel praten en ervoor zorgen dat de neuzen dezelfde kant op komen te staan. En dit allemaal natuurlijk om de e-commercesector te verbeteren. Tussendoor word ik ook regelmatig gebeld: soms door leden van Thuiswinkel.org met vragen, maar ook door overheden of door vervoerders voor logistieke zaken. Het kan dus zomaar zo zijn dat ik halverwege de middag tijd denk te hebben om wat mailtjes te beantwoorden, maar vervolgens alleen maar aan de telefoon hang. Niet dat ik dat per se erg vind, want ik help graag mensen verder, maar een lege(re) inbox geeft natuurlijk ook veel voldoening.

Op maandag aan het eind van de middag is dat net even anders, want dan heb ik wel altijd een vaste afspraak in mijn agenda staan. Op maandag sporten we namelijk met veel collega’s ter afsluiting van onze werkdag. Dit is mijn enige sportmomentje in de week, dus die probeer ik altijd mee te pakken. En daarnaast is het altijd gezellig.De pakketbus

Na het sporten stap ik in de auto naar huis. Mijn man en ik zijn op maandag over het algemeen pas na 18.00 uur thuis. De kinderen hebben dan honger en willen het liefst zo snel mogelijk eten. En met hongerige kinderen in huis is het niet altijd even gezellig, zoals de meeste ouders wel kunnen beamen. Ik warm daarom het eten op dat ik de gisteren heb gekookt, zodat er snel iets op tafel staat. Nadat we samen met de kinderen gegeten hebben, stop ik ze in bad, lees ik nog een verhaaltje voor en leg ik ze vervolgens in bed.

Even een rustmomentje, denk ik, totdat ik een notificatie krijg op mijn telefoon dat er een pakketje in mijn gloednieuwe pakketbus zit. Sinds kort ben ik een van de gelukkigen die een pakketbus mag testen. Deze slimme bus zorgt ervoor dat je nooit meer hoeft te wachten op je pakketje! Met een code opent de postbode de pakketbus waarin hij vervolgens het bestelde pakketje legt. Via een notificatie op je telefoon weet je vervolgens dat er een pakketje is. Met een eigen code kun je dan de pakketbus openen en vind je daar je bestelling. Voor Thuiswinkel.org heb ik verschillende blogs geschreven over mijn ervaringen en de werking van deze pakketbus. Deze avond start dus met het bekijken van mijn nieuwe online aankopen. Dat zijn altijd fijne momenten!