15 mei 2017

Neleman: Niet groeien, maar verbeteren

Afbeeldingen van een groot aantal flessen wijn

Met een geschiedenis, kennis en netwerk waar je u tegen zegt, is Derrick Neleman in 2014 gestart met de verkoop van biologische wijnen via www.neleman.org. Hij wilde daarmee de gevestigde orde van wijnleveranciers opschudden en aantonen dat je met passie en hart voor een product een fantastische en duurzame organisatie neer kunt zetten. Derrick vertelt ons over zijn liefde voor wijn, Valencia en biologische productie.

Derrick Neleman is geen groentje in het vak. Hij volgde een studie biodynamische landbouw, heeft bij verschillende bedrijven wereldwijd gewerkt en startte in 2000 zijn eigen groothandel in biologische wijnen. Hij introduceerde Fairtrade wijnen in de Benelux en was al snel marktleider. In 2007 richtte hij By the Grape op. Na een aantal jaren merkte hij dat hij te veel tijd kwijt was met aandeelhouders en andere randzaken. Tijd die hij liever besteedde aan de boeren en het productieproces. Derrick zag dat de boeren hun werk met liefde en passie deden en niet zo zeer voor het geld. Een mooi gesprek met een bevriende wijnmaker uit Valencia leidde uiteindelijk tot een prachtige samenwerking en de oprichting van Bodegas Neleman in 2014. 

“Onze basis is de wijngaard in Valencia. Een prachtige wijnstreek die nog niet de aandacht krijgt die ze verdient. Het klimaat is er fantastisch, met weinig kans op schimmels en ziektes. Dat maakt het ideaal om biologisch druiven te telen. Daarnaast is de prijs/kwaliteitverhouding prima en hoef je niet te betalen voor de naam van de streek”, vertelt Derrick. De wijnen die Neleman verkoopt, komen van eigen wijngaard of worden bij bevriende wijnhuizen gemaakt, waar ze zelf het fruit selecteren, de blends maken en de botteling controleren. Zo houden ze zicht op de kwaliteit en het hele productieproces. 

 

“Als iets duurzaam kan, dan doen we dat”

“Duurzaamheid, biologisch en veganistisch werken zijn bij ons superbelangrijk. Ik heb het boek van Wijnand Jongen gelezen en met name het hoofdstuk over circulaire economie is heel interessant. Eigenlijk werken wij al volgens die standaard. Daar waar iets duurzaam kan, doen we het ook”, vertelt Derrick. Een aantal manieren waarop Neleman werkt:

● Ze hebben een eigen wijngaard die biologisch gecertificeerd is.
● Ze werken met lokale druiven en houden zo bijzondere soorten in stand.
● Helaas moeten sommige pakketjes nog met vervuilende auto’s verzonden worden, maar dat wordt gecompenseerd door het planten van bomen in Valencia. Ze werken dus CO2-neutraal.
● De verpakkingen waarin de wijn verzonden wordt, zijn de originele verpakkingen die ze in Spanje gebruiken. De producten worden dus niet omgepakt. 
● De last mile doen ze in 30 Nederlandse steden via fietskoeriers.nl.

Aandacht voor goede wijn & design

De wijnbusiness is erg interessant. Hoewel het idee nog heerst dat jongeren liever goedkope wijn drinken, blijkt dat niet zo te zijn. “Jongeren vinden prijs helemaal niet zo belangrijk. Ze willen zich verbonden voelen met een merk. Daarnaast zien we dat veel consumenten last hebben van keuzestress, zeker als het om wijn gaat. Wij hebben bijvoorbeeld ‘maar’ twintig producten, maar die zijn wel allemaal goed”, legt hij uit. Door het relatief kleine assortiment krijgen alle producten wel de aandacht die ze verdienen. Dat doet Neleman onder andere door filmpjes online te plaatsen, maar ook door samen te werken met designers. “Alle wijnetiketten zijn ontworpen in samenwerking met jonge getalenteerde designers uit binnen- en buitenland, net als onze winkel. Een van onze wijnen heet ‘Just F*cking Good Wine’. Dat is niet om shockerend te zijn, maar het weerspiegelt de gedachte van Neleman én van deze designer over de wijn. Dat is gelukt, want het is een van onze best verkochte wijnen en niet eens de goedkoopste. We hebben ook een wijn die ’50 Reasons’ heet. Wijn staat in de top drie van meest gegeven cadeaus. Op deze wijn kun je zelf aanvinken waarom je hem cadeau doet. Er zijn 50 redenen om uit te kiezen: de kinderen liggen in bed, mijn team heeft verloren of juist gewonnen, ik heb de loterij gewonnen!” Met die designs krijgt Neleman internationale aandacht. Zo worden ze regelmatig benaderd door bekende internationale designers die graag met Neleman willen samenwerken. 

Niet groeien, maar verbeteren

Neleman heeft op dit moment een webwinkel en een fysieke winkel in Zutphen. Daar organiseren ze ook proeverijen en andere evenementen. Verder werken ze zonder importeur, maar worden de wijnen wel via geselecteerde restaurants en winkels verkocht. Daarnaast exporteren ze naar acht landen, waaronder Duitsland, Zweden, Denemarken en Taiwan. 

Neleman heeft het afgelopen jaar de omzet verdubbeld, maar groeien is geen doel op zich. “We willen vooral verbeteren wat we al goed doen en jouw favoriete wijnleverancier worden/blijven. Techniek bijvoorbeeld op een slimme manier inzetten en zorgen dat onze klanten ons nog beter kunnen bereiken. Een webwinkel is niet even iets wat je erbij doet. Je moet je volle focus en aandacht erbij houden, alleen dan kun je overleven”, vertelt Derrick.