11 mei 2017

Nieuwe onderzoeken Europese Commissie naar mededinging in e-commerce

Hoofdkantoor Europese Commissie met vlaggen

De Europese Commissie heeft afgelopen woensdag haar definitieve rapport over het mededingingsonderzoek in de e-commercesector gepubliceerd. In het rapport kondigt de Commissie mogelijke nieuwe mededingingsonderzoeken en dialogen met nationale mededingingsautoriteiten aan. Daarnaast komen enkele interessante markttrends aan bod, waaronder de opkomst van direct selling en contractuele beperkingen. Volgens de commissie hebben sommige van deze trends een negatieve invloed op het recht van mededinging. Via haar lidmaatschap bij de Europese koepelorganisatie Ecommerce Europe blijft Thuiswinkel.org nauw betrokken bij de nieuwste ontwikkelingen.

Het mededingingsonderzoek van de Europese Commissie is in mei 2015 van start gegaan en is onderdeel van de strategie voor de digitale interne markt in de Europese Unie. Via het brancheonderzoek wil de Commissie mogelijke mededingingsissues in de Europese e-commercemarkten in kaart te brengen.

Nieuwe mededingingsonderzoeken

In februari van dit jaar startte de Commissie al drie verschillende mededingingsonderzoeken op de gebieden van hotelprijzen, computerspellen en consumentenelektronica. Uit het onlangs gepubliceerde rapport blijkt dat de Commissie waarschijnlijk meer van dit soort onderzoeken gaat starten. Details over deze eventuele onderzoeken zijn nog niet naar buiten gebracht.

Op basis van de bevindingen van het rapport gaat de Commissie daarnaast dialogen met nationale mededingingsautoriteiten aan. Het doel hiervan is zorgen dat de lidstaten eenzelfde interpretatie hanteren van de Europese mededingingsregels voor e-commerce-gerelateerde activiteiten.

In het rapport stelt de Europese Commissie ook dat het brancheonderzoek verschillende bedrijven (bijvoorbeeld in de modesector) al heeft gestimuleerd om op eigen initiatief kritisch te kijken naar hun commerciële activiteiten en waar nodig stappen te ondernemen.

Distributietrends

Over de laatste jaren is het shoppen via internet enorm gegroeid, wat natuurlijk een enorme impact heeft op de distributiestrategieën van bedrijven. In het rapport beschrijft de Europese Commissie een aantal belangrijke trends op dit gebied:

  • Veel fabrikanten kiezen ervoor om hun producten via eigen webshops direct aan consumenten te verkopen. Hiermee vormen zij een concurrent voor hun eigen distributeurs.
  • Fabrikanten hebben meer controle over hun distributienetwerken omdat het gebruik van selectieve distributiesystemen is gegroeid. Dit geldt in het bijzonder op het gebied van kwaliteit en prijs.
  • In contracten worden steeds meer beperkingen opgenomen om meer controle te krijgen over de productdistributie.

De Commissie is van mening dat een aantal van deze praktijken te rechtvaardigen zijn omdat ze de kwaliteit van de distributie vergroten. Aan de andere kant zijn er ook verschillende trends die ervoor zorgen dat consumenten niet kunnen profiteren van een groter aanbod en lagere prijzen in de e-commercebranche. Met haar maatregelen wil de Europese Commissie erop toezien dat iedereen zich houdt aan de mededingingsregels van de Europese Unie.

Meer informatie?

Martijn HosVoor meer informatie over het onderzoek van de Europese Commissie, kun je hier het volledige rapport (Eng) downloaden. Als je meer wilt weten over mededinging in het algemeen, kun je contact opnemen met Martijn Hos (), adviseur mededinging bij Thuiswinkel.org.