8 mei 2017

Pakketbezorger neemt vanaf 9 mei oude apparaten ook mee in Amsterdamse binnenstad

Vrouw geeft apparaat aan postbezorger

Vanaf 9 mei kunnen ook consumenten in een deel van Amsterdam oude elektrische en elektronische apparaten mee teruggeven aan de pakketbezorger van PostNL. Hiermee wordt het initiatief Weeelectric verder uitgebreid over Nederland, want eerder konden consumenten in delen van Groningen en Dordrecht al kleine apparaten, zoals elektrische tandenborstels en koffiezetapparaten, afgeven. Daar maken bewoners actief gebruik van de geboden mogelijkheid, waardoor er meer elektrische en elektronische apparaten kunnen worden gerecycled.

Jaarlijks verdwijnen honderdduizenden elektrische en elektronische apparaten bij het afval. Om hier een duurzame oplossing voor te vinden, is producentenorganisatie Weee Nederland in samenwerking met PostNL en Thuiswinkel.org gestart met Weeelectric.

Binnen dit initiatief neemt de pakketbezorger van PostNL bij het overhandigen van een pakket meteen oude, kleine apparaten mee terug en hij of zij zorgt ervoor dat deze op de goede plek terechtkomen. De apparaten hoeven niet verpakt te worden, maar moeten wel makkelijk, schoon en veilig mee te nemen zijn. De proef loopt tot eind 2017 in delen van Groningen, Dordrecht en nu dus Amsterdam. De initiatiefnemers van deze pilot gaan ervan uit dat in 2018 in heel Nederland oude elektrische en elektronische apparaten via de pakketbezorger ingeleverd kunnen worden.

“We willen het makkelijker maken voor Amsterdammers om van kleine apparaten af te komen”, vertelt Albert van Winden, programmamanager Afvalketen van de gemeente Amsterdam. “Deze pilot sluit daarom perfect aan bij ons doel om steeds meer producten en grondstoffen in te zamelen. Zo kunnen er weer nieuwe producten gemaakt worden.”

Beter benutten van contactmomenten

Mede-initiatiefnemers Thuiswinkel.org en PostNL zijn blij dat Weeelectric verder wordt uitgebreid. “Dit toont aan dat het eerste deel van de pilot succesvol is en ik ben blij dat we nu ook in Amsterdam de bestaande contactmomenten tussen postbezorgers en consumenten beter kunnen benutten”, aldus Margreeth Pape, beleidsadviseur logistiek en duurzaamheid bij Thuiswinkel.org. “Door de sterke groei van de online retailmarkt worden er al regelmatig pakketten bezorgd bij de consumenten thuis. Door afgedankte producten mee terug te geven, kunnen deze op een eenvoudige en goede manier worden gerecycled. Daarmee zetten wij als online-retailsector een eerste stap richting een circulaire economie en nemen we onze verantwoordelijkheid.”

Gerrit Mastenbroek, directeur Pakketten PostNL: “Wij beschikken over het meest fijnmazige distributienetwerk van Nederland. Voor het inzamelen hoeven geen extra kilometers gereden te worden en dus recyclen we op een effectieve manier. We staan dicht bij onze klanten en maken het hen zo makkelijk mogelijk."

Dankzij Weeelectric wordt het recyclen van kleine elektrische en elektronische apparaten gemakkelijker gemaakt. Hierdoor kunnen deze nog worden hergebruikt of kunnen de grondstoffen die erin zitten opnieuw worden verwerkt. Weeelectric zorgt ervoor dat de ingezamelde elektrische apparaten worden gesorteerd, wat extra werkgelegenheid oplevert voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Daarnaast krijgen sommige apparaten een tweede leven, waarmee ook de mensen met een kleine portemonnee blij kunnen worden gemaakt.

Meer informatie?

Foto Margreeth PapeVoor meer informatie over Weeelectric en duurzaam ondernemen kun je contact opnemen met Margreeth Pape (), adviseur logistiek en duurzaamheid voor Thuiswinkel.org.