21 april 2017

Cross-border ondernemen. Hoe pak ik dat aan?

Wereldbol in handen

Dit is een vraag waar menig ondernemer mee worstelt. Er komt immers veel bij kijken. Zo moet hij beslissingen nemen over de keuze voor een land, het inrichten van een webshop en de verzending naar het buitenland. Dit zijn lastige kwesties in een complexe beslissingsboom. De leden van de expertgroep Cross-border (E-)commerce van onderzoeksprogramma ShoppingTomorrow hebben zich over de materie gebogen en helpen je graag om de stap naar het buitenland te maken. Ze stellen de belangrijkste vragen en beantwoorden ze uitvoerig. Door gebruik te maken van crossbordertool.nl ontvang je op deze manier direct een persoonlijk advies.

“Zodra ondernemers de grens over willen, is de eerste keuze vaak expansie naar België en Duitsland”, aldus Hans Siebum, Country Manager Benelux bij Salesupply en voorzitter van de expertgroep. “Logisch, want beide landen zijn toegankelijk, dichtbij en lijken bij het zakendoen veel op Nederland. Als je je scope wat verder legt, dan valt je blik al snel op Frankrijk, want dit grote land biedt veel mogelijkheden om je producten af te zetten. Maar Frankrijk is ook een land waar lokale gebruiken van grote impact zijn op je bedrijfsvoering. Het probleem is dat deze informatie vaak moeilijk te vinden is. Daarom heeft de expertgroep dit land uitgekozen om uitgebreid onderzoek naar te doen.”

Naast Frankrijk nemen de experts ook Spanje mee in hun onderzoek. Dit land heeft een van de snelst groeiende e-commercemarkten van de EU en is daarmee een land waar een expanderende ondernemer zeker rekening mee moet houden in de nabije toekomst.

Al tijdens de eerste bijeenkomsten van de expertgroep Cross-Border (E-)commerce bleek dat een ondernemer met heel veel verschillende componenten te maken krijgt. Hieruit valt te concluderen dat de weg naar het buitenland veel meer vraagt dan enkel de specifieke e-commercecijfers van bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje. De uitgebreide crossbordertool die de expertgroep het afgelopen jaar ontwikkelde, biedt daarbij uitkomst.

Hoe werkt de crossbordertool?

“Via de website www.crossbordertool.nl start je de online tool met de keuze voor Spanje of Frankrijk. Daarna dien je enkele vragen te beantwoorden om te bepalen in welke fase jouw bedrijf zich bevindt op het gebied van cross-border ondernemen”, vertelt Dennis Raadschelders, Business Development Managers bij DPD Pakketservice en gastheer van de expertgroep. “Op basis daarvan krijg je, passend bij jouw ambitie, relevante vragen te zien. En bij iedere vraag vind je nuttige informatie over het onderwerp dat wordt behandeld. Onze tool combineert vervolgens jouw persoonlijke antwoorden zodat je advies krijgt dat is afgestemd op jouw behoeften. Dit advies kun je dan gebruiken als gepersonaliseerde roadmap naar de Franse of Spaanse markt.”

Wil je advies voor een ander land?

Op dit moment is het mogelijk om advies voor je expansie naar Frankrijk en Spanje te krijgen. Voor de toekomst wil de expertgroep dit uitbreiden naar andere interessante e-commercelanden. Op termijn kun je de tool dus meerdere keren gebruiken voor verschillende landen.

Benieuwd wat de tool voor jou kan betekenen? Ga dan naar www.crossbordertool.nl en krijg antwoorden op al je cross-border e-commercevragen over de Franse en Spaanse markt. Ben je daarnaast geïnteresseerd in het volledige boek van ShoppingTomorrow, met daarin alle bluepapers die de overige expertgroepen het afgelopen jaar hebben geschreven? Het boek is hier te koop.