13 april 2017

Belangrijke mijlpaal bereikt voor pakketbezorging in binnen- en buitenland

Kist van hout met wereldbol erin

De Europese Commissie voor Standaardisatie (CEN) heeft onlangs de Technische Specificaties (TS 17073) voor Postdiensten – Interfaces voor cross-borderpakketten goedgekeurd. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet om de bezorging van pakketten binnen Europa gemakkelijker te maken. Ecommerce Europe, de Europese koepelorganisatie waar Thuiswinkel.org lid van is, is blij met dit besluit, want zij heeft binnen de CEN het initiatief genomen om de pakketbezorging in binnen- en buitenland te harmoniseren.
Met het besluit heeft de CEN de inhoud van een standaardpakketlabel voor vervoerders binnen Europa vastgesteld. Aangezien over het ontwerp vorig jaar al een beslissing is genomen, is het standaardpakketlabel klaar voor gebruik in de logistieke markt.
“Nu de technische specificaties van het label zijn vastgesteld, kan het label opgepakt worden door de markt”, aldus Margreeth Pape, adviseur logistiek en duurzaamheid bij Thuiswinkel.org. “De toepassing van een gestandaardiseerd label gaat veel logistieke problemen oplossen, zowel cross-border, binnen de stad als op het gebied van retouren. Tevens biedt een dergelijk label veel nieuwe mogelijkheden aan webwinkels om de consument beter te bedienen en mooie kansen voor duurzame logistiek.”
Via dit besluit van de CEN is Ecommerce Europe erin geslaagd om alle spelers binnen de pakketbezorgingsbranche in te laten stemmen met dit initiatief. Hierdoor is het voor de eerste keer mogelijk om gesloten netwerken en open specificaties te ondersteunen op één standaardpakketlabel.
“De grootste uitdaging is nu om de markt klaar te stomen en bereid te maken dit label ook daadwerkelijk te gebruiken. Dat is de belangrijkste voorwaarde om te profiteren van de voordelen die dit label biedt”, besluit Pape.

Expertgroep ShoppingTomorrow

De expertgroep Standaardisering Pakketlabels van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow heeft het afgelopen jaar uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een standaardpakketlabel. Hun bevindingen staan beschreven in hun bluepaper