13 april 2017

De kracht van een goede customer journey in e-mailmarketing

Business partner nieuws

Man met een betaalpas in zijn handen voor de computer

Als webshopeigenaar word je uiteraard blij als mensen hun weg naar je webshop weten te vinden en tot een aankoop overgaan. Dat is tenslotte waar je het voor doet. E-mailmarketing speelt daar een effectieve rol bij, want hiermee breng je mensen op ideeën en genereer je bezoek aan je website. Door hierbij rekening houden met de customer journey, vergroot je de kans op conversie.Customer journey: wat is het?

De customer journey is het proces dat de klant doorloopt vanaf het eerste moment dat hij met je bedrijf in aanraking komt totdat hij iets bij je bedrijf koopt of afneemt. Het stroomlijnen van de contactmomenten in dit proces zorgt voor een prettige en consistente gebruikerservaring. Je kunt dit toepassen op alle onderdelen van de organisatie waarbij je met klantcontact te maken hebt.

Customer journey in e-mailmarketing

De customer journey van het kanaal e-mail begint op het moment dat jouw e-mail de inbox van de ontvanger binnenkomt en eindigt als de ontvanger op je website een aankoop doet. Het hele proces kun je zo positief mogelijk beïnvloeden via een prettige customer journey; van onderwerpregel tot e-mail, landingspagina en betaalpagina. Wist je bijvoorbeeld dat een responsive betaalpagina leidt tot 10-15% meer conversie?

Ook is het belangrijk dat verschillende soorten e-mails dezelfde tone-of-voice hebben. Zo beschrijft Bol.com uitgebreid op haar website voor zakelijke klanten wat voor soort e-mails kopers ontvangen. Dit geeft de zakelijk verkoper inzicht in de customer journey via e-mail.

Korte aandachtspanne

Aandacht besteden aan de customer journey in e-mailmarketing is belangrijk omdat mensen hun aandacht maar kort bij een e-mail houden. Ze lezen een e-mail gemiddeld drie seconden, dus met een krachtige en consistente customer journey verleng je de aandacht van de lezer.

Optimalisatie van de customer journey in e-mailmarketing

De volgende twee tips kunnen je helpen om de customer journey in je e-mailmarketing te optimaliseren.

Tip 1: Laat dezelfde elementen terugkomen in iedere fase van de customer journey
Als je de aandacht van de lezer trekt met de onderwerpregel, is het belangrijk dat de inhoud van de e-mail hierop aansluit. Als de persoon vervolgens geboeid blijft en doorklikt, geldt hetzelfde principe voor de landingspagina: deze moet qua stijl en inhoud aansluiten op de e-mail en de tekst uit de onderwerpregel.

In het volgende voorbeeld van Gamma zie je hoe zij op een sterke manier gebruikmaken van een customer journey.
De onderwerpregel die Gamma gebruikt, is “Vier de lente van/voorjaar bij GAMMA”. Als je vervolgens de e-mail aanklikt, zie je een grote headerafbeelding waarin het thema wordt herhaald. Onder de headerafbeelding zie je productcategorieën met per item een call-to-action. De call-to-action-button rechtsonder in de headerafbeelding nodigt uit om meer te bekijken over hetzelfde onderwerp. Het is een nadeel voor de mobiele weergave dat de button in de headerafbeelding staat, omdat deze daardoor niet mobielvriendelijk is. Toch speelt Gamma daar slim op in, zoals je bij tip 2 zult zien.

 E-mail:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het moment dat je vanuit de e-mail van Gamma doorklikt naar de landingspagina, kom je op de volgende pagina uit. 

Landingspagina:

 

Op de landingspagina zie je dezelfde herkenbare elementen als in de e-mail waardoor de focus duidelijk blijft. Herkenbaarheid is prettig omdat dit de lezer alert houdt. Zo optimaliseer je de lengte van de periode dat iemand met je merk bezig is. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je naar een specifieke pagina verwijst en niet naar een algemene homepage!

Tip 2: Zorg voor een mobielvriendelijke weergave tijdens de hele customer journey
Een groot deel van de mensen leest e-mail op een mobiel apparaat. Daarmee is het noodzakelijk om hier goed op in te spelen. Als het aankomt op de mobiele weergave van e-mail, is het belangrijk om te weten dat mensen hier een nog kortere spanningsboog hebben dan normaal gesproken. Vaak wordt e-mail op mobiel namelijk tussendoor gelezen: onderweg naar je werk, op afgeleide momenten tijdens een vergadering en wanneer je even niets te doen hebt. Hiermee wordt de aandacht voor e-mails vluchtig en is het belang nog groter om oog te hebben voor de customer journey.

De e-mail uit tip 1 van Gamma anticipeert bijvoorbeeld bijzonder goed op mobiel. De call-to-action-buttons die je in de e-mail ziet, worden op mobiel weergegeven in de vorm van pijltjes. Daarmee wordt visueel extra duidelijk hoe je meer kunt lezen over het onderwerp.

De oplossing die Gamma kiest is erg mobielvriendelijk, zeker als je kijkt naar andere voorbeelden van mobiele weergaves. In de onderstaande e-mail van Transavia zie je dat de roze call-to-action-button er op desktop prima uitziet. Dezelfde e-mail ziet er echter een stuk minder leesbaar uit als je hem op mobiel bekijkt. Dat komt doordat deze button in een afbeelding staat en daardoor niet specifiek voor mobiel bijgeschaald kan worden.

                                                   

De gemakkelijkste oplossing voor jou als marketeer en het prettigst voor de lezer is om de call-to-action-button niet in de afbeelding van een header op te nemen, maar door deze los te plaatsen waardoor hij op mobiel goed kan bijschalen. Dat zie je in het voorbeeld van IKEA waarbij je de call-to-action onder de inleidende alinea ziet staan. Op het moment dat je dezelfde e-mail opent op mobiel, zie je dat de call-to-action-button nog steeds in een prettig leesbare grootte wordt weergegeven.

 

Werk maken van je customer journey in e-mailmarketing

Als je benieuwd bent op welke manier je nog meer de customer journey van je e-mailmarketing kunt verbeteren, denken we graag met je mee. Neem hiervoor contact op met de e-mailmarketeers van Hellodialog via contact@hellodialog.com.

Word ook business partner van Thuiswinkel.org!

Business partners van Thuiswinkel.org zijn dé bedrijven die samen met ons werken aan een sterke en gezonde e-commerce branche. Als business partner profiteer je van vele voordelen:
  • Vertrouwen van klanten
  • Exclusieve toegang tot netwerkbijeenkomsten van Thuiswinkel.org
  • E-commerce onderzoeken en rapporten
  • Exposure op de website van Thuiswinkel.org
  • Thuiswinkel Business Partner Reviews
Word ook business partner