27 maart 2017

PostNL bezorgt 100% uitstootvrij op de Wadden

PostNL, business partner van Thuiswinkel.org, gaat op alle Waddeneilanden brieven en pakketten volledig uitstootvrij bezorgen. Terschelling is het eerste eiland waar PostNL vanaf dinsdag 28 maart 2017 uitsluitend elektrisch, met de fiets en te voet bezorgt. De eilanden Vlieland, Schiermonnikoog, Ameland en Texel volgen in de komende maanden.

Alle bestelauto’s en brommers op diesel zijn op Terschelling vervangen door elektrische auto’s, een elektrische scooter en een fiets. Na Terschelling volgt Vlieland, waar de bezorging van brieven al uitstootvrij bezorgt. Binnenkort gaat PostNL daar de pakketten dus ook elektrisch bezorgen. De Waddeneilanden hebben als gezamenlijke ambitie om in 2020 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie en water. Door volledig uitstootvrij te bezorgen draagt PostNL bij aan deze ambitie.

Duurzaam bezorgen

Albert Rodenboog, directeur productie bij PostNL: “PostNL legt jaarlijks 128 miljoen kilometer af, waarvan 51 miljoen kilometer te voet of te fiets. Dat is al geheel uitstootvrij maar wij zijn ambitieus in de verdere reductie van CO2-uitstoot. De Dow Jones Sustainability Index (DJSI) geeft aan dat PostNL wereldwijd het meest duurzame bedrijf is in de transportsector. Door brieven en pakketten elektrisch of op spierkracht te bezorgen op de Waddeneilanden, zetten wij de volgende stap in duurzamer en slimmer bezorgen. En het biedt tegelijkertijd mogelijkheden voor aanvullende, duurzame dienstverlening. Denk hierbij aan het bezorgen van koffers van vakantiegangers. Door samen te werken met lokale ondernemers kunnen we in de toekomst ook voor hen uitstootvrij bezorgen.”

Bouwen aan duurzaamheid

Met logistieke oplossingen die zo min mogelijk impact op het klimaat hebben, bouwen we aan een gezonde toekomst. In 2016 startte PostNL al met het vervangen van 400 dieselauto’s door bestelwagens die op groen gas rijden. Dat is inmiddels gerealiseerd en hiermee rijdt een op de drie PostNL-bestelwagens op groen gas. Het bedrijf wil dit aantal snel uit gaan breiden naar 500.
Daarnaast plaatst PostNL zonnepanelen op de daken van alle pakkettensorteercentra. Deze wekken per locatie meer dan 42% van de energie op die nodig is voor het sorteren van de pakketten. Ook rijden de bestelwagens de meest slimme routes voor de bezorging en zijn ze optimaal beladen zodat zo min mogelijk ‘lucht’ vervoeren. Ten slotte wordt in drukke binnensteden op termijn meer post en pakketten bezorgd met e-vrachtfietsen en elektrische scooters. De elektrische bakfietsen die PostNL op de grachten in Amsterdam gebruikt, zijn hier een mooi voordeel van.

Thuiswinkel.org

 Ook Thuiswinkel.org zit niet stil op het gebied van duurzaamheid. Mede dankzij onze initiatieven maken sectoren als logistiek en verpakkingen flinke stappen op dit gebied. Thuiswinkel.org werkt momenteel met verschillende marktpartijen samen aan nieuwe afspraken en projecten om te komen tot milieuvriendelijke oplossingen die toepasbaar zijn voor de hele markt. Na de zomer hopen we de eerste resultaten hierover te publiceren.