16 maart 2017

E-commercebranche verantwoordelijk voor relatief klein aantal bestelauto’s

Bestelauto met pakketjes

Milieu-impact van e-commerce stuk minder dan vooraf aangenomen

De online bestedingen zijn het afgelopen jaar de grens van €20 miljard gepasseerd, waarmee nog maar eens wordt aangetoond dat de Nederlandse e-commercesector in de lift zit. Al die bestedingen gaan samen met een grote hoeveelheid pakketjes, die meestal thuis worden bezorgd. Hierdoor wordt soms onterecht de conclusie getrokken dat de binnensteden vol zitten met bestelbusjes die al die pakketjes naar de consument brengen. Uit onderzoek in opdracht van de Topsector Logistiek blijkt dat de impact van de e-commercebranche op het milieu een stuk minder is dan vooraf werd aangenomen.

De groeiende e-commercemarkt brengt de nodige rondrijdende bestelauto’s met zich mee, maar dat is slechts een klein deel van de totale hoeveelheid bestelauto’s in Nederland. Van alle bestelauto’s wordt 35 tot 50% gebruikt voor goederenlogistiek. Het gaat hier om bedrijfsmatig transport van goederen en/of onderdelen, al dan niet in combinatie met diensten als montage. Slechts 2 tot 3% van alle bestelauto’s is betrokken bij e-commerceleveringen aan huis. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Topsector Logistiek door een consortium van de onderzoeksbureaus Buck, CE Delft, Districon, Panteia en TNO is uitgevoerd. Deze studie is op het Topsector Logistiek-congres op 16 maart gepresenteerd, en geeft gedetailleerd inzicht in de gebruikers en inzet van de circa 876.000 bestelauto’s in Nederland.

Van alle bestelauto’s wordt 35 tot 50% gebruikt voor goederenlogistiek. Het gaat hier om bedrijfsmatig transport van goederen en/of onderdelen, al dan niet in combinatie met diensten als montage. Maar niet meer dan 2 tot 3%  van alle bestelauto’s is betrokken bij e-commerceleveringen aan huis. Die komen misschien meer dan 1 keer per dag door een straat rijden, dus dat valt relatief meer op.

Impact op het milieu

Van het totale Nederlandse wagenpark zijn alle bestelauto’s verantwoordelijk voor 14% van de CO2-uitstoot: de rest wordt veroorzaakt door ander vrachtverkeer en personenauto’s. Oudere bestelauto’s, die soms wel vijftien tot twintig jaar oud worden en vaak nog meer dan 15.000 km per jaar rijden, dragen relatief veel bij aan de luchtvervuiling. Uit het onderzoek blijkt dat de grootste e-commercevervoerders al langer gebruikmaken van relatief nieuwe – en daarmee schonere – bestelauto’s. Daarnaast experimenteren ze volop met elektrische aandrijving of groen gas.

Het is te begrijpen dat er bij mensen vragen opkomen als er vier keer per dag een bestelauto de straat inrijdt. Er ligt dus nog een mooie taak voor het nieuwe kabinet om de logistiek in binnensteden schoner, voordeliger en veiliger te maken. “Allereerst moeten we heel snel komen tot Europese normen en standaarden op het gebied van bijvoorbeeld voertuigtechnologie en veiligheidseisen”, aldus Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org. “Daarnaast moet een licht rijbewijs voldoende zijn om elektrische voertuigen te mogen rijden en moeten er genoeg hubs worden aangelegd waar de nieuwe elektrische (vracht)voertuigen kunnen worden op- en volgeladen. Al met al valt er nog veel te verbeteren als het gaat om de e-commercelogistiek, maar het is goed om te weten dat de hoeveelheid bestelauto’s die e-commercebestellingen afleveren maar een klein deel is van het totale aantal.”

Het volledige rapport is eind maart te downloaden via www.topsectorlogistiek.nl