15 maart 2017

Waar komt het klimaat in de nieuwe coalitie?

Blogafbeelding van Martijn Hos

In mijn blog na de Amerikaanse verkiezingen eind vorig jaar gaf ik al aan dat de belangrijkste verkiezingen voor de Nederlandse e-commercesector in 2017 plaatsvinden. Premier Rutte had het afgelopen maandag over een kwartfinale (verkiezingen in Nederland), halve finale (Frankrijk) en finale (Duitsland) in zijn strijd tegen het populisme. Voor de online retail in Europa denk ik dat we het beter kunnen hebben over drie finales die dit jaar gespeeld moeten worden.

Als we de peilingen mogen geloven (en waarom zouden we dat niet doen na Brexit en de verkiezing van Trump?), wordt het vandaag in de eerste finale een spannende strijd tussen vier of vijf partijen. En morgen zullen de politieke commentatoren, analisten en leken weer over elkaar heen buitelen om de verkiezingsuitslag te duiden. Kwaliteits- en andere media schrijven vast weer pagina’s vol over wie het voortouw mag nemen in de coalitiebesprekingen. Welke coalities zijn mogelijk? Wat betekent dat voor de duur van de vorming van een nieuw kabinet? Dit alles geïllustreerd met nuttige grafiekjes en tabelletjes.

Ergernis

Daarmee komt deze campagneperiode ten einde. Over het algemeen vind ik deze weken heel interessant, maar waar ik me de afgelopen tijd toch wel aan ergerde, is het feit dat de inhoud nogal eens werd ondergesneeuwd door randzaken en moddergooien. Vaak ging het alleen over de vorm van de debatten en dan vooral over wie daar wel of niet bij aanwezig zou zijn. Je zou bijna kunnen stellen dat de verkiezingsuitzending van het Jeugdjournaal het enige inhoudelijke debat was, omdat kindervragen nu eenmaal duidelijk beantwoord moeten worden. Voor mij is dit dan ook het enige debat dat bij de volgende verkiezingen uitgezonden hoeft te worden.

Als we wel naar de inhoud kijken, is het de afgelopen weken over verschillende onderwerpen gegaan in de verschillende praatprogramma’s op tv, de beschouwingen in de (dag)bladen en de debatten. Zo zijn de Nederlandse identiteit, de immigratiekwestie, de Europese samenwerking en een waardig levenseinde veelvoudig de revue gepasseerd. Maar tot aan het grote lijsttrekkersdebat van gisteravond miste ik toch wel de nodige aandacht voor één cruciale issue: de verduurzaming. Zoals de voormalig voorzitter van Thuiswinkel.org, Ed Nijpels, de afgelopen week al aangaf, Nederland heeft vorig jaar zijn handtekening gezet onder het klimaatakkoord van Parijs en daar zitten verschillende Europese verplichtingen (met dure prijskaartjes) aan vast. Alleen daarom is het al vreemd dat het milieu zo weinig ter sprake is gekomen de afgelopen weken.

Ik vind dat het volgende kabinet een visie moet hebben over hoe wij de aarde doorgeven aan volgende generaties. Daarnaast moet het een daadkrachtig actieprogramma opstellen met praktische – en vooral realistische – antwoorden voor deze visie. Ik had het dan ook fijn gevonden als partijen wat meer van hun visie en antwoorden hadden laten zien tijdens de campagne.

Duurzame e-commerce

Vanuit Thuiswinkel.org zijn we al bijna twee jaar bezig om onze wensen voor het nieuwe kabinet aan de man te brengen. Als belangenvereniging voor webwinkels hebben we natuurlijk onze ideeën om het Nederlandse e-commercelandschap te optimaliseren. Duurzaamheid staat daarbij boven elk ander punt en hoort ook boven het belang van alle partijen te staan. Het is daarom wel mooi om te zien dat er vanuit de maatschappij allerlei initiatieven ontstaan die dit ook benadrukken. Neem bijvoorbeeld de website klimaatkandidaat.nl waarop je voor iedere partij de kandidaat kunt kiezen die zich inzet voor duurzaamheid.

Tot slot een laatste oproep naar de (in)formateurs die straks de lastige taak krijgen om uit de verkiezingsuitslag een sterke coalitie te vormen die past bij de wensen van het volk. Hoewel zij waarschijnlijk veel brieven gaan krijgen met verzoeken op allerlei gebieden voor het nieuwe kabinet, hoop ik van harte dat zij rekening houden met het klimaat. Alleen op die manier kan de nieuwe regering een volgende stap zetten en de verduurzaming verder brengen.

Auteur: Martijn Hos

Foto Martijn Hos Sinds september 2010 is Martijn Hos directeur belangenbehartiging & beleid bij Thuiswinkel.org. Hij is verantwoordelijk voor beleidsadvisering aan de overheid, politiek en stakeholders over online retail. De nadruk hierbij ligt op thema’s als consumentenrecht, betalingsverkeer, privacy, veiligheid, logistiek en duurzaamheid. Hiervoor was hij werkzaam in verschillende functies bij VNO NCW. Voor vragen kun je mailen naar