9 maart 2017

Digital transactions staan niet stil

Blog Just Hasselaar

Afgelopen dinsdag stond het enerverende congres Digital Transactions 2017 (voorheen bekend als het Online Betaal Congres) weer op de agenda. Het was voor mij het eerste congres sinds mijn start bij Thuiswinkel.org. Een heel interessante ervaring natuurlijk, en wat het allemaal nog leuker maakte, was dat het vernieuwde thema een-op-een aansloot bij mijn nieuwe functie als policy adviser digital transactions. Online betalen dekt de lading niet meer en daarom is de scope breder getrokken. Met de opkomst van data, identiteit en fintech zijn online transacties veel meer geworden dan klassiek euro's van a naar b sturen.

Goed geregeld

Ik ben op 1 februari begonnen bij Thuiswinkel.org en in mijn rol ben ik ook betrokken bij de belangenbehartiging in Europa. De grootste wetswijzigingen waar wij in Nederland mee te maken hebben, komen natuurlijk nog altijd vanuit Brussel. Wat mij in mijn werkzaamheden voor koepelorganisatie Ecommerce Europe als eerste opviel, was hoe goed online betalen in Nederland al is geregeld. Met de keuze tussen betaalmogelijkheden als iDEAL, creditcards en PayPal heeft de consument altijd een geschikte optie om te betalen. Tel daar onze wettelijk geregelde optie achteraf betalen bij op en de consumenten en webwinkeliers zijn goed voorzien. Dit is in het buitenland allerminst vanzelfsprekend want Europa alleen al is een ware lappendeken van uiteenlopende betaaloplossingen (die sterk in kwaliteit variëren) en grote cultuurverschillen.

Dat wij het in Nederland al goed voor elkaar hebben op dit gebied, is natuurlijk mooi. Toch heeft Digital Transactions 2017 – tot mijn grote tevredenheid – laten zien dat er nog zóveel meer mogelijk is.

On- en offline komen samen

Zo zijn de vele toepassingen en initiatieven voor het samenbrengen van de offline en online retail heel gaaf. Het wordt straks bijvoorbeeld mogelijk om in fysieke winkels producten te fotograferen en als ze je maat niet meer hebben, dan kun je ze via one-click buy thuis laten bezorgen. Ook zijn er al winkels waar ze alleen nog maar samples hebben en dus elk product laten bezorgen.

Voor webwinkels gaat er eveneens heel veel veranderen. Zo kun je straks via bepaalde chatprogramma’s niet alleen meer vragen stellen over producten en/of diensten, maar ze ook meteen bestellen. Geen mandje meer vullen, geen lastige checkout. Gewoon instant service. Ideaal toch?

In Europa en Nederland zijn we hard op weg om onze betaalinfrastructuur significant te veranderen. Nog los van lastige ontwikkelingen als PSD2 gaan we richting instant payments. Om Betaalvereniging Nederland hierbij te citeren: "Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Het is niet meer van deze tijd om betalingen in batches en pas na het weekend te verwerken."

Online identiteit en privacy

Ontwikkelingen zoals eID maken het mogelijk om straks in Europa online zaken te doen met de kracht van het laten zien van een paspoort. De banken en het Idensys-stelsel hebben al Nederlandse online oplossingen voor identiteitsbepaling in de markt gezet. Nu is het nog wachten op de eerste aanbieders in de markt, al werkt de Belastingdienst er bijvoorbeeld wel al mee.

Een andere interessante presentatie gaf aan dat online shoppen wel degelijk een persoonlijke ervaring kan zijn. Schaalgrootte hoeft door goed gebruik van data niet ten koste van privacy te gaan. Let wel, ik zeg een goed gebruik van data. Want Europa maakt veel nieuwe ontwikkelingen mogelijk maar is gelukkig ook heel beschermend naar haar inwoners toe. Data en privacy zijn bijzonder belangrijk; het zijn de bouwstenen voor een vrije wereld waarin we kunnen vertrouwen op elkaar en op de bedrijven waarmee we zaken doen. Met de Algemene Verordening Persoonsgegevens zijn bedrijven straks verplicht om duidelijk te maken welke data ze willen gebruiken en waarvoor. De burger krijgt hiermee controle over zijn gegevens en is daarmee ook beter in staat om goede diensten af te dwingen in ruil voor zijn gegevens.

Er gaat in ieder geval nog heel veel veranderen, zoveel staat wel vast na Digital Transactions 2017.