7 maart 2017

Leren voor de digitale toekomst

Martijn Hos

Verkiezingsprogramma’s…ik heb er een haat-liefdeverhouding mee. Politieke partijen schrijven daarin alles op wat ze dromen, vinden en weten. Bij veel politieke partijen levert dat een werkstuk op van tientallen pagina’s en meestal is hier niet doorheen te komen voor de gemiddelde bezorgde kiezer. Aan de andere kant zijn er ook genoeg partijen die heel veel vinden, maar heel weinig lijken te weten. Toch blijft het voor ons als Thuiswinkel.org van het grootste belang om onze (digitale) wensen zo kenbaar te maken bij de partijen dat zij deze (gedeeltelijk) overnemen in hun programma’s.

Als belangenbehartiger van Thuiswinkel.org ben ik daarom ruim voor de verkiezingen al met de partijprogramma’s bezig. Logisch natuurlijk, want als de wensen van webwinkels worden opgenomen in partijprogramma’s, dan is de kans groter dat je wens – na de coalitieonderhandelingen – in een regeerakkoord terechtkomt. Een beproefde wijze van beïnvloeding die veel beter is dan het aanschrijven van de informateur(s). Het laatste is bij voorbaat al een kansloze missie omdat die brieven toch nauwelijks worden gelezen.

Wat wil Thuiswinkel.org?

Vorig jaar hebben wij als belangenvereniging voor webwinkeliers onze gedachten en wensen ook op een rijtje gezet. Een van onze belangrijkste wensen? Ervoor zorgen dat mensen, dus ook scholieren, digitale vaardigheden krijgen aangeleerd. Waarom? Het feit dat webwinkels geen of slechts onvoldoende gekwalificeerde mensen kunnen vinden, vormt een serieuze rem op de groei van het Nederlandse e-commercelandschap. Webwinkels zijn op zoek naar programmeurs, data-analisten en cybersecurity-specialisten. Liefst met een gezonde interesse in online retail. De weg daarnaartoe begint in het onderwijs en dat is ook een van de belangrijkste reden dat wij de Thuiswinkel e-Academy hebben opgericht.

Daarom was ik zo blij met de paginagrote advertentie van het ‘codepact’ in het Financieele Dagblad. De codepartners, voornamelijk grote digital-bedrijven actief in Nederland, riepen hierin de lijsttrekkers op om in het regeerakkoord – onder meer – deze tekst op te nemen:

“Dit kabinet gaat ervoor zorgen dat kinderen en jongeren op structurele wijze digitale vaardigheden (waaronder programmeren) aanleren en biedt leraren de kans zich hierop versneld bij te scholen.”

Ik hoop van harte dat deze advertentie bijdraagt aan het realiseren van ook onze wens.

foto advertentie codepact

Download hier de codepact als pdf.

#codepact

Auteur: Martijn Hos

Foto Martijn Hos Sinds september 2010 is Martijn Hos directeur belangenbehartiging & beleid bij Thuiswinkel.org. Hij is verantwoordelijk voor beleidsadvisering aan de overheid, politiek en stakeholders over online retail. De nadruk hierbij ligt op thema’s als consumentenrecht, betalingsverkeer, privacy, veiligheid, logistiek en duurzaamheid. Hiervoor was hij werkzaam in verschillende functies bij VNO NCW. Voor vragen kun je mailen naar