7 maart 2017

Proef: pakketbezorger neemt oude apparaten mee

Consument geeft apparaat aan pakketbezorger

Thuiswinkel.org neemt deel aan duurzaamheidspilot

Vanaf vandaag kunnen consumenten oude elektrische en elektronische apparaten meegeven aan de pakketbezorger. Het gaat om een proef die start in een deel van Groningen met kleine elektrische en elektronische apparaten zoals elektrische tandenborstels en koffiezetapparaten. De proef is een initiatief van producentenorganisatie Weee Nederland in samenwerking met PostNL en Thuiswinkel.org onder de naam Weeelectric. Het initiatief moet ervoor zorgen dat er meer elektrische en elektronische apparaten gerecycled worden.

Jaarlijks verdwijnen honderdduizenden elektrische en elektronische apparaten bij het afval. In deze proef neemt de pakketbezorger van PostNL bij het overhandigen van een pakket meteen oude kleine elektrische en elektronische apparaten mee. De apparaten hoeven niet verpakt te worden, maar moeten wel makkelijk, schoon en veilig mee te nemen zijn door de pakketbezorger. De proef loopt tot eind 2017 en start vandaag in Groningen. Dordrecht, Amsterdam en Haarlem volgen op de voet. De initiatiefnemers van deze proef gaan ervan uit dat in 2018 in heel Nederland oude elektrische en elektronische apparaten via de pakketbezorger ingeleverd kunnen worden.

Gerrit Mastenbroek, directeur Pakketten PostNL: “Wij beschikken over het meest fijnmazige distributienetwerk van Nederland. Voor het inzamelen hoeven geen extra kilometers gereden te worden en dus recyclen we op een effectieve manier. We staan dicht bij onze klanten en maken het hen zo makkelijk mogelijk."

Groeiende e-commercemarkt

Ook mede-initiatiefnemer Thuiswinkel.org vindt het belangrijk de bestaande contactmomenten te benutten. “Door de sterke groei van de online retailmarkt worden er al regelmatig pakketten bezorgd bij de consumenten thuis. Door deze contactmomenten te gebruiken om afgedankte producten mee terug te geven, kunnen deze op een eenvoudige en goede manier worden gerecycled. Daarmee zetten wij als online-retailsector een eerste stap richting een circulaire economie en nemen we onze verantwoordelijkheid. We zetten samen met de markt stappen die in lijn liggen met een duurzaam gebruik van grondstoffen”, legt Margreeth Pape, beleidsadviseur logistiek en duurzaamheid bij Thuiswinkel.org uit.

Heel veel elektrische en elektronische apparaten worden nu nog met het afval weggegooid. Of belanden op zolder of in de kast. Vaak kunnen apparaten nog worden hergebruikt of kunnen de grondstoffen die erin zitten opnieuw worden verwerkt. Weeelectric zorgt er voor dat de ingezamelde elektrische en elektronische apparaten worden gesorteerd, dit wordt gedaan door mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. En dat is goed voor de werkgelegenheid.  Daarnaast krijgen sommige apparaten een tweede leven. Op deze manier worden ook de mensen met een kleinere portemonnee blij gemaakt.