14 februari 2017

Service als weg naar succes

Ledeninterview: Safetyfreaks

Foto Freek Noordenbos en collega met bouwhelmen op Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de evenementenbranche, kwam Freek Noordenbos (34) ongelukkig ten val tijdens opbouwwerkzaamheden. Dit inspireerde hem om samen met compagnon Stephan van Buul Safetyfreaks op te richten, een platform met veiligheids- en gebruiksproducten voor vrijwel iedere industriële branche. Wat in 2010 begon als een kofferbakhandel, is uitgegroeid tot een van de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Het uiteindelijke doel? De internationale markt betreden. Freek vertelt ons enthousiast wat Safetyfreaks zo succesvol maakt en hoe hij zijn internationale ambities wil verwezenlijken. 

Achtergrond

“In eerste instantie startte ik vanuit mijn woonhuis in Eindhoven met Stagefreaks (www.stagefreaks.nl en www.stagefreaks.be), waarbij de focus lag op producten voor de evenementenbranche. Na verloop van tijd namen ook de aanvragen vanuit andere industriële sectoren toe. Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen en zo ontstond Safetyfreaks.” In 2015 sloot Safetyfreaks zich aan bij Thuiswinkel.org. “Ik was op zoek naar iets wat het vertrouwen in onze shops zou vergroten, maar ik wilde meer dan alleen een keurmerk. Thuiswinkel.org is een community, een plek waar je met vragen terechtkunt. Daar hecht ik waarde aan.”

Klanten van A tot Z ontzorgen

Inmiddels beschikt Safetyfreaks naast de webshops ook over een fysieke vestiging in Eindhoven met een showroom van 100 m2, een goed uitgeruste trainingshal en een servicepunt. “Service is erg belangrijk voor ons en daarin gaan wij net een stap verder dan onze concurrenten. Zo kun je bij onze webshops niet alleen terecht voor persoonlijke beschermingsmiddelen, werkkleding en gereedschap, maar ook voor advies, onderhoud, cursussen, garanties en zelfs verzekeringen. We hebben onze klanten gevraagd waar zij tegenaan liepen en daaruit bleek dat we door het aanbieden van verzekeringsadviezen, de klant net een stapje verder kunnen ‘ontzorgen’. Daarnaast delen wij via onze sociale media regelmatig video’s met nuttige informatie over onze producten”, vertelt Freek. “Wanneer je in onze branche aan het shoppen bent, dan heb je vaak meerdere artikelen nodig. Daarom hebben we verscheidene pakketten samengesteld. Dit scheelt de klant veel tijd en energie, want ze kunnen direct aan de slag.”

Focus op mogelijkheden in plaats van beperkingen

De ambitie van Freek is om de aankomende jaren de internationale markt te betreden. “Voor ondernemers is het belangrijk om vooruit te denken. Het is makkelijk om je op de quick wins te richten, maar juist de langetermijndoelen maken het grote verschil. Inmiddels bestaat 14% van de online omzet van Safetyfreaks.nl uit verkoop aan buitenlandse consumenten. Ons streven is om hier op in te spelen en een internationale site te lanceren.” 
Hoewel Freek verwacht dat de concurrentie van multinationals als Alibaba en Amazon de komende jaren zal toenemen, schrikt dit hem niet af. “Ik zie op internationaal gebied nog genoeg mogelijkheden, omdat ik ervan overtuigd ben dat wij klanten meer kunnen bieden dan zij. Denk hierbij aan op maat gemaakte producten, persoonlijke service en een uitgebreide kennis over dit specifieke vakgebied. Wat je bijvoorbeeld vaak tegenkomt bij multinationals, is dat de informatievoorziening bij artikelen beperkt blijft tot zaken als kleur, afmeting en gewicht. Ook worden Engelse beschrijvingen automatisch omgezet naar vage Nederlandse teksten door Google Translate. Niet zo handig natuurlijk als je veiligheidsproducten verkoopt.”