9 februari 2017

Europese Commissie stelt onderzoeken in naar vermeende prijsafspraken

De Nederlandse wetgeving rondom e-commerce wordt voor een groot deel in Brussel bepaald. Ook deze week houdt de online retail de Europese Commissie weer flink bezig. Zo heeft de commissie drie verschillende onderzoeken ingesteld naar vermeende prijsafspraken die nadelig zijn voor consumenten. Daarnaast loopt er een evaluatie over de houdbaarheid van de richtlijn productenaansprakelijkheid die gaat over aansprakelijkheid van de producent en de verkoper voor schade veroorzaakt door gebrekkige producten. Thuiswinkel.org blijft via haar lidmaatschap bij Ecommerce Europe nauw betrokken bij de ontwikkelingen en houdt je daarvan graag op de hoogte.  

Onderzoeken naar mogelijke concurrentieverstorende e-commercepraktijken 

De Europese Commissie is de afgelopen week gestart met verschillende onderzoeken naar drie salespraktijken die bepaalde voordelen wegnemen van consumenten. De praktijken zouden ervoor zorgen dat consumenten geen concurrerende prijzen meer krijgen of dat ze worden buitengesloten van bepaalde aanbiedingen, puur op basis van hun nationaliteit of locatie. Dit is in strijd met de mededingingsregels van de Europese Unie.

“E-commerce moet consumenten een bredere keuze aan producten en diensten geven, maar ook de mogelijkheid om in andere landen aankopen te doen”, aldus eurocommissaris Margrethe Vestager, die verantwoordelijk is voor het mededingingsbeleid. De drie onderzoeken die zijn ingesteld, richten zich op de volgende sectoren: 

 

Fabrikanten consumentenelektronica

De Europese Commissie onderzoekt of Asus, Denon & Marantz, Philips en Pioneer de mededingingsregels van de EU hebben gebroken. Zij zouden ervoor hebben gezorgd dat online retailers niet hun eigen prijzen konden bepalen voor veelgebruikte producten uit de categorie consumentenelektronica, zoals huishoudelijke apparaten en laptops.   

 

Computerspellen

De Europese Commissie doet onderzoek naar bilaterale overeenkomsten tussen Valve Corporation, eigenaar van het distributieplatform Steam, en vijf uitgevers van pc-spellen (Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media en ZeniMax). Hierbij zou sprake zijn van geo-blocking omdat de bedrijven consumenten toegang tot de digitale content konden weigeren op basis van locatie of land van herkomst. Dit is in strijd met de mededingingsregels van de EU omdat de cross-border concurrentie wordt beperkt; consumenten kunnen zo eventuele goedkopere spellen die in andere lidstaten beschikbaar zijn niet kopen.

 

Discriminatie van hotelprijzen

Op basis van klachten van klanten heeft de Europese Commissie een onderzoek ingesteld naar overeenkomsten over hotelaccommodatie tussen de grootste Europese touroperators (Kuoni, REWE, Thomas Cook en TUI) aan de ene kant en hotels (Meliá Hotels) aan de andere. Naar verluidt worden consumenten door de overeenkomsten gediscrimineerd op basis van hun nationaliteit en land van herkomst. Hierdoor zouden consumenten niet de volledige beschikbaarheid van het hotel zien of de beste prijzen voor hotelkamers krijgen.

Aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door defecte producten

De Europese Commissie is een consultatie gestart over richtlijn 85/374/EEC, die zich richt op aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door producten met gebreken. In deze richtlijn is de aansprakelijkheid van de producent (en in sommige gevallen de distributeur) vastgelegd wanneer een verkocht defect product schade veroorzaakt aan personen of zaken. Zo biedt de richtlijn consumenten de mogelijkheid financiële vergoeding te vorderen voor dood of lichamelijk letsel en voor schade die wordt toegebracht aan een zaak in de privésfeer wanneer deze schade meer bedraagt dan € 500,00. Het doel van deze consultatie is om te zien of de richtlijn nog goed toepasbaar is, in het bijzonder met het oog op nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals het Internet of Things. Ecommerce Europe en Thuiswinkel.org houden de ontwikkelingen uiteraard nauwlettend in de gaten en doen er alles aan om de belangen van online retailers te verdedigen in Brussel.