6 februari 2017

Nieuwe checkoutoplossingen essentieel voor verdere groei

Vinger drukt op toetsenbordknop met Pay erop

Op het klassieke internet ging het vooral om gevonden worden en het waarmaken van verwachtingen. Dit heeft ons veel gebracht, want in het tweede kwartaal van 2016 werden er bijvoorbeeld 41,9 miljoen online aankopen gedaan, met een totale waarde van € 4,54 miljard. Maar de markt verandert continu en om bij te blijven moeten online retailers meebewegen, ook op het gebied van betalingen. De expertgroep Finance & Payment van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow brengt de nieuwste ontwikkelingen in kaart, geeft haar visie en biedt praktische tips. Op deze manier zijn retailers in staat om succesvol de concurrentie aan te gaan en om nieuwe consumenten te acquireren en te behouden.

De grote veranderingen die nu in het consumentengedrag plaatsvinden, en die mede mogelijk worden gemaakt door de technologie, brengen een versnelling aan in mogelijkheden en concurrentie. Door de focus op gebruiksgemak en intelligent geïntegreerde oplossingen ontstaat een omslagpunt in het consumentenperspectief. De comfortabele en rationele mogelijkheden die e-commerce-oplossingen bieden, worden eindelijk volop omarmd. Dit gaat verder dan de klassieke online brochure en prijslijst.

Ontwikkelingen in het checkoutproces

“De volgende fase van e-commerce gaat over het bieden van relevante ervaringen, contextuele toepassingen, onderscheidend commitment aan de consument en duidelijke voordelen”, aldus Ward Hagenaar, Partner & Business Consultant bij Connective Payments en voorzitter van de expertgroep Finance & Payment. “Het internet gaat van straight forward naar proactief, overal geïntegreerd en altijd verbonden. Er ontstaan nieuwe businessmodellen door deze veranderde houding van de consument en de beschikbare technologie.”

In de bluepaper geeft de expertgroep een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen die de komende tijd een grote impact gaan hebben op de retailwereld, waaronder de Payment Service Directive 2, consumentherkenning en Strong Customer Authentication. “De belangrijkste ontwikkeling is de gewijzigde consumentenverwachting, aangezien zij nu meer dan ooit een naadloze gebruikservaring verwachten die ook nog veilig is”, zegt Floor Tuinstra, Sales Director bij AfterPay en lid van de expertgroep. “Dat klinkt vanzelfsprekend, maar zorgt ook voor de nodige uitdagingen op het gebied van betalen bijvoorbeeld, vooral omdat de consument deze ervaring over verschillende kanalen wil hebben.”

Obstakels wegnemen en kansen pakken

Meer dan ooit wordt optimalisatie en innovatie in het checkoutproces essentieel. Het wegnemen van drempels en het toepassen van nieuwe oplossingen kunnen helpen om de concurrentiekracht en conversie van retailers te verhogen.

Er zijn nog steeds te veel drempels in het klassieke checkoutproces, waarbij het moeten maken van een account en het niet kunnen gebruiken van voorgestelde aanbiedingen en coupons twee van de grootste obstakels zijn. Online retailers moeten deze dus zoveel mogelijk wegnemen om een gebruiksvriendelijkere ervaring te creëren.

“Tot slot zijn er ook nog meer dan genoeg mogelijkheden om het checkoutproces te optimaliseren. Zo is het bijvoorbeeld zaak dat retailers beginnen met het opslaan van de persoonlijke gegevens, betaalvoorkeuren en betaalgegevens van de klant. Als de klant niet steeds opnieuw dezelfde keuzes hoeft te maken en deze gegevens automatisch worden ingevuld, heeft dat een sterk conversieverhogend effect”, besluit Ward.

Samen bouwen aan retailsucces

De expertgroep heeft een bluepaper geschreven naar aanleiding van het onderzoek. Deze bluepaper is te downloaden via de site van ShoppingTomorrow en verscheen als hoofdstuk in het ShoppingTomorrow-boek Samen bouwen aan retailsucces. Ben je geïnteresseerd in het volledige boek met daarin alle bluepapers die 24 expertgroepen het afgelopen jaar hebben geschreven? Het boek is hier te koop.