31 januari 2017

Een standaardpakketlabel voor de ‘I want what I want when I want it’-mentaliteit

Foto Margreeth Pape blog

Afgelopen jaar mocht ik voorzitter zijn van de expertgroep Standaardisering Pakketlabels voor het onderzoeksplatform ShoppingTomorrow. Dit was een bijzondere ervaring, met een interessante expertgroep waarin diverse vooraanstaande e-commercepartijen participeerden.

Eerlijk gezegd ben ik bij deze expertgroep betrokken geraakt zonder bijster veel voorkennis. Natuurlijk volgde ik de ontwikkelingen die zich binnen Europa afspeelden rondom dit onderwerp wel en had ik via diverse connecties de nodige kennis meegekregen, maar toch bleef dit een onderwerp dat me niet echt aantrok. Sterker nog, naar mijn idee had het een bijzonder saaie uitstraling.

Misschien kwam het door de naam van de expertgroep of het technische gehalte dat samenvalt met dit onderwerp. Desondanks besloot ik toch in te gaan op het aanbod om voorzitter te worden en om hier helemaal voor te gaan gezien de relevantie binnen mijn vakgebieden logistiek en duurzaamheid.

En ik heb hier geen moment spijt van gehad, want wat is dit een geweldig interessant onderwerp gebleken. Bovendien biedt het ook nog eens passende oplossingen voor de vele problemen waar we op dit moment in de e-commercesector tegenaanlopen.

Kwestie van tijd

Allereerst lijkt mij het mij goed om te stellen dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de standaardpakketlabels worden geïntroduceerd. Het is namelijk al niet meer de vraag of pakketlabels worden gestandaardiseerd maar eerder wanneer dit gaat gebeuren. Op zich niet zo vreemd want des te langer je nadenkt over de gevolgen die een gestandaardiseerd pakketlabel heeft voor de e-commercemarkt, des te interessanter het wordt. Om je hierbij een beetje op weg te helpen zet ik graag de belangrijkste voordelen van een standaardlabel voor je op een rij:

Met een gestandaardiseerd pakketlabel:

  • kunnen retailers samenwerken met alle vervoerders (ook buiten Nederland) zonder een uitvoerige ict-/technische integratie;
  • wordt het veel gemakkelijker om pakketten naar andere landen te verzenden;
  • worden er minder fouten gemaakt bij het inladen van de data, wat voor meer betrouwbaarheid zorgt;
  • kunnen consumenten hun pakketjes altijd en overal volgen, ook buiten Nederland;
  • kunnen consumenten kiezen wie het pakketje komt brengen; zij regelen zo zelf hun delivery;
  • kunnen consumenten altijd en overal pakketjes retourneren;
  • komt er meer ruimte voor innovatieve en duurzame binnenstadlogistiek.

Uitdagingen

Natuurlijk kleven er ook een aantal uitdagingen aan het standaardiseren van pakketlabels en de kritische lezer heeft deze waarschijnlijk al bedacht. Voordat een standaardpakketlabel kan worden geïntroduceerd, is er nog wel een eenmalige maar gecompliceerde technische integratie nodig. Daarnaast moet er ook worden nagedacht over hoe en welke data gedeeld mag worden met al die partijen en wellicht vindt de consument het helemaal niet fijn om elke keer een andere vervoerder aan de deur te hebben. Ten slotte brengt een samenwerking tussen verschillende vervoerders ook enige complexiteit met zich mee, want de kwaliteit en lage prijs van de bezorging blijven natuurlijk wel voorop staan bij de consument.

Toch blijft een standaardpakketlabel in mijn ogen een ideale oplossing waarmee we de consument niet alleen optimaal kunnen bedienen maar we met elkaar ook kunnen zorgen voor steeds duurzamere logistieke oplossingen. Zo blijkt maar weer dat onder een op het eerste oog stoffige uitstraling toch een gouden ei verborgen kan zitten.

Wil je meer weten over gestandaardiseerde pakketlabels en het bijbehorende proces? Download dan hier de bluepaper van onze expertgroep.

Auteur: Margreeth Pape

profielfoto Margreeth Pape Margreeth werkt als adviseur logistiek en duurzaamheid voor Thuiswinkel.org. Voor vragen over deze blog en andere kwesties rondom logistiek en duurzaamheid, kun je haar bereiken via .