26 januari 2017

Online consumenten kijken kritisch naar beveiliging webwinkels

Logo networking4all

Aanleiding tot het onderzoek was het rapport Norton Cyber Security Insights 2016 uitgevoerd door Symantec. Daaruit bleek dat in 2016 wereldwijd 689,4 miljoen mensen slachtoffer zijn geworden van cybercrime. Daarbij is er € 118,5 biljoen aan schade veroorzaakt. In Nederland zijn er 2,4 miljoen mensen gedupeerd voor € 888,8 miljoen.

Networking4all vroeg online consumenten of zij de webwinkels die zij bezoeken beoordelen en zo ja, op welke manier. Maar liefst 83% van de respondenten vindt de betrouwbaarheid van een webwinkel belangrijk en controleert deze dan ook. Dit begint met het controleren of de webwinkel over een HTTP- of een HTTPS-verbinding beschikt. Zo ziet de consument dat zijn klant- en betalingsgegevens veilig worden verwerkt en opgeslagen. Van de onderzoeksgroep voert 64% deze actie uit. Daarnaast controleert ongeveer driekwart van de respondenten de domeinnaam en extensie.

Bijna de helft van alle respondenten beoordeelt de webshop bij het aangaan van een transactie en dat maakt de adresbalk een belangrijk middel om de conversie te waarborgen. Het overgrote deel (83%) verbreekt namelijk het bezoek en de transactie zonder terug te keren als blijkt dat de webwinkel niet aan hun criteria voldoen. Andere criteria waar op wordt gecontroleerd, zijn professionele vormgeving (71%) en de aanwezigheid van betrouwbare keurmerken (48%).

Gevoelig

De kritische houding van online consumenten is terecht. De onderzoekers van Networking4all vroegen tevens naar de verschillende gegevens die de respondenten in de afgelopen vijf jaar hebben overhandigd aan een webwinkel. Naast de gebruikelijke gegevens overhandigen zij ook weleens gevoelige informatie als hun BSN-nummer, identificatienummer, bankrekeningnummer of pincode. Daarnaast verlenen consumenten met enige regelmaat toegang tot hun social media-accounts, waarmee nog meer informatie wordt vergeven.

De onderzoeksresultaten zijn tijdens de afgelopen Webwinkel Vakdagen gepresenteerd. Download hier de presentatie.

Auteur: Paul Bernaert, Marketeer bij Networking4all
Networking4all is een deskundige en service gerichte leverancier van SSL certificaten, veiligheidsscans en overige internet security producten.
Bekijk de website