24 januari 2017

Hoe pas je goede personalisatie toe in e-mailmarketing?

Een animatie van een meisje met denkballen en een schoen, een jongen met een denkballon en een spelcomputer, een meisje met een denkballon en een naaldhak Als marketeer weet je waarschijnlijk allang dat personalisatie leidt tot betere resultaten, dus ook als je deze toepast in je e-mailmarketingactiviteiten. Sterker nog, uit onderzoek van CampaignMonitor blijkt dat e-mails met een gepersonaliseerde onderwerpsregel 26% meer worden geopend. Een quick win waarmee je vandaag al aan de slag kunt.

Hyperpersonalisatie in 2020

In een rapport van Litmus komen 20 vooraanstaande e-mailmarketingkenners van onder anderen MarketingSherpa, MailChimp en Epsilon aan het woord. Zij geven hun visie op de ontwikkelingen in e-mailmarketing. Een van de meest in het oog springende conclusies is in mijn optiek die van Jill LeMare Redo, VP of Digital Strategy and Insights bij Epsilon. Zij stelt dat tegen 2020 hyperpersonalisatie de standaard wordt, gedreven door automatische regels/triggers en door integraties van diverse platforms voor het samenkomen van relevante data.

Starten met personaliseren? Segmenteren!

Terug naar vandaag. Om je boodschap te personaliseren, en dus relevanter te maken voor de ontvanger, moet je weten met wie je communiceert. Een goede manier om een start te maken met personalisatie is segmentatie. Het aloude opknippen van de doelgroep in homogene segmenten waarbinnen klanten op basis van diverse kenmerken ‘hetzelfde’ zijn, werkt ook in de e-mailmarketingelarij nog steeds goed. Door continu te werken aan het uitbouwen van profielen, leg je namelijk steeds meer vast van je ontvangers, waaronder hun:

  • geslacht;
  • leeftijd;
  • geografische locatie;
  • interesses;
  • aankoopgedrag;
  • klikgedrag.

Met behulp van slimme (e-mailmarketing)software bouw je de juiste boodschap per segment dynamisch op en zorg je ervoor dat de juiste ontvanger het juiste bericht ontvangt. Ben je een man tussen de 30 en 45 met interesse in familievakanties? Dan ontvang je een mail met aanbiedingen voor campings in Zuid-Frankrijk. Ben je een meid tussen de 18 en 25 met interesse in stedentripjes? Dan ontvang je een aanbieding voor een lang weekend Berlijn. Dit is natuurlijk geen rocket science, maar als je niet weet wie je ontvangers of klanten zijn, dan wordt het lastig personaliseren.

Nog efficiënter en persoonlijker werken? Pas dan marketing automation toe. Reageer op gedrag van bezoekers door op basis van ingestelde regels triggers af te laten gaan die ervoor zorgen dat een e-mail wel of niet wordt verstuurd. Een voorbeeld? Campagnes tegen product abandonment-campagnes!

Campagnes tegen product abandonment

‘Say what?!’, hoor ik je denken. Veel bezoekers van je webshop verlaten je shop ook weer zonder een aankoop te hebben gedaan. Als je in de database bij het profiel van die bezoeker (op basis van zijn IP-adres) vastlegt welke producten hij of zij heeft bekeken, dan kun je op een zelf te bepalen tijdstip (bijvoorbeeld drie uur of een dag later) zorgen dat er automatisch een e-mail uitgaat met een aanbieding voor zijn of haar drie laatst bekeken producten (op basis van de combinatie van IP-adres, e-mailadres met optin en het profiel). Diverse onderzoeken (waaronder Bluecore) wijzen uit dat dit effectieve personalisatiecampagnes zijn die met de juiste tools ook nog eens relatief eenvoudig zijn uit te voeren.

Conclusie

Personaliseren kan heel ver gaan. Wil jij ook (bijna) volledig geautomatiseerd zelf slim omgaan met e-mailmarketing op basis van gedrag of door profielopbouw en segmentatie? Hoe je dit dan ook wilt doen, het staat vast dat hoe persoonlijker je communiceert en hoe relevanter je boodschap is, hoe beter je resultaten zullen zijn.

Auteur: Mark van den Berg, commercial manager bij MailPlus

Thuiswinkel.org Business Partner
MailPlus is een snel groeiende e-mail marketing service provider die de prettigste software voor professionele e-mail marketing ontwikkelt en aanbiedt. MailPlus is de meest gebruikte e-mail marketing software in het midden- en hogere segment: al meer dan 2700 organisaties zetten MailPlus in voor hun e-mail marketingactiviteiten.
Meer over MailPlus